Nieuws

Chrome 11 krijgt spraakherkenning

De kersverse bèta van Chrome 11 voegt naast een nieuw icoontje ondersteuning voor spraakbesturing toe.

Op dezelfde dag dat Mozilla Firefox 4 op het grote publiek losliet, drukte Google zijn bètastempel op versie elf van zijn browser Chrome. Uiteraard springt het nieuwe pictogram het meest in het oog, maar onder de motorkap zijn er ook enkele nieuwtjes te bespeuren.

Spraakherkenning met HTML 5
Zo bevat Chrome 11 standaard de HTML 5 speechinput-API, die de zoekgigant ontwikkelde in samenwerking met de HTML Speech Incubator Group. Hierdoor wordt het mogelijk om webapps stemcommando’s te laten herkennen. Een voorproefje van de mogelijkheden krijg je als je met de bèta van Chrome 11 naar deze website surft.

[related_article id=”158901″]

Een andere nieuwigheid is de hardwareondersteuning voor 3D Cascading Style Sheets (CSS). Ontwikkelaars kunnen daardoor minder zware websites met 3D-effecten en de opmaaktaal CSS ontwerpen. De bèta van Chrome 11 voor Windows XP, Vista en 7 kan je hier downloaden.

Chrome gaat op dieet
Tijdens de twee jaar sinds de lancering van Googles browser zijn er een heleboel extra functies en verbeteringen toegevoegd. Het resultaat is niet alleen een multifunctionele en snelle browser maar ook een veel groter bestand.

Google wil de wildgroei aan code een halt toeroepen. Sinds de lancering is de omvang van de browser bijna verdrievoudigd. Google heeft daarom een speciale taakgroep in het leven geroepen. Ter vergelijking: Chrome 10 voor Windows weegt 26,2 MB, terwijl Firefox 4 slechts 12 MB groot is.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business