Nieuws

Voicemail van Nederlandse ministers afgeluisterd

De voicemails van ministers, burgemeesters, topambtenaren en woordvoerders bij de Nederlandse overheid zijn op afstand af te luisteren. Dat ontdekte het Nederlandse tv-programma EenVandaag. Vodafone heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

De actualiteitenrubriek luisterde berichten af van onder anderen premier Mark Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Standaardcode
Het afluisteren van Vodafone-abonnementen is mogelijk via een standaardcode. Je moet wel beschikken over het telefoonnummer van degene van wie je de voicemail wil afluisteren.

[related_article id=”158578″]

Het beluisteren op afstand is alleen mogelijk als de eigenaar van de mobiele telefoon de standaardcode niet heeft omgezet in een eigen unieke code.

Paar miljoen kwetsbare gebruikers
Behalve voor belangrijke overheidsfunctionarissen geldt de afluistermogelijkheid ook voor andere gebruikers van Vodafone-abonnementen. Dat zijn er in Nederland enkele miljoenen, aldus EenVandaag.

Telefoonmaatschappij Vodafone zegt enorm geschrokken te zijn en heeft inmiddels voorzieningen aangebracht. Daardoor kunnen de voicemails niet meer afgeluisterd worden zonder persoonlijke pincode.

De topman van Vodafone, Jens Schulte-Bockum, bood woensdagavond zijn excuses aan de bewindslieden aan die zijn afgeluisterd.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business