Nieuws

‘Samsung verkoopt laptops met spyware’

Een beveiligingsonderzoeker heeft spionagesoftware aangetroffen op twee splinternieuwe Samsunglaptops. Volgens de fabrikant gaat het om een misverstand.

In een gastpost op Networkworld beschuldigt Mohamed Hassan, oprichter van beveiligingsbedrijf NetSec Consulting, Samsung van het verkopen van laptops met zogenaamde keyloggersoftware.

Samsung R-reeks
In februari kocht Hassan een Samsunglaptop met modelnummer R525. Nadat hij het toestel uit de verpakking haalde, liet hij er de beveiligingssoftware Vipre op los. Die ontdekte een keylogger met de naam StarLogger.

[related_article id=”158578″]

Die spyware registreert alle toetsaanslagen, dus ook wachtwoorden, en kan ongemerkt screenshots en logs doormailen. De Nederlandse maker van StarLogger beweert op zijn website dat de software niet te detecteren valt en automatisch opstart zodra je je computer inschakelt.

Geen toevalstreffer
Hassan bracht de laptop terug naar de winkel en kocht elders een tweede Samsunglaptop met modelnummer R540. Ook op dit toestel trof hij StarLogger aan.

Vragen om uitleg aan Samsung leverden tegenstrijdige antwoorden op. De helpdesk ontkende dat Samsung de software op zijn laptops installeert en wimpelde de verantwoordelijkheid af op Microsoft. Een verantwoordelijke beweerde vervolgens dat Samsung de software wel meelevert om prestaties en gebruik te monitoren.

Hassan concludeert dat Samsung bewust laptops met spyware verkoopt.

Reactie van Samsung
De beveiligingsspecialist maakte zijn bevindingen openbaar omdat hij na een week nog steeds geen antwoord had gekregen van een van de drie woordvoerders die hij gevraagd had. Als reactie op zijn artikel geeft een woordvoerder nu aan dat Samsung zijn beschuldigingen ernstig neemt en de zaak gaat onderzoeken.

Even later beweerde de Australische afdeling van Samsung dat de Vipre-software waarmee Hassan de keylogger ontdekte foutief een map die bij de Microsoft Live-diensten hoort als de StarLogger-spyware aanziet. Hassan heeft hier nog niet op gereageerd. Hij onderzoekt momenteel samen met Samsung de zaak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business