Uitlevering Gonggrijp aan VS niet uitgesloten

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal sluit niet uit dat Rop Gonggrijp wordt uitgeleverd aan de VS. Al is daar momenteel nog geen sprake van.

Rop Gonggrijp is vooral bekend als hacker en als medeoprichter van internetprovider Xs4all. Maar volgens de VS is hij ook betrokken bij het vrijgeven van filmpjes op Wikileaks. Zo vroegen de Amerikanen ook zijn gegevens op bij Twitter in het onderzoek naar de lekken door de klokkenluidersite.

De interesse van de VS in Gonggrijp zorgde volgens persdienst Novum voor een aantal vragen van GroenLinks-Kamerleden Tofik Dibi en Arjan El Fassed. Zij willen weten of de man ook wordt uitgeleverd als de VS dat vraagt. Uit het antwoord van minister Rosenthal blijkt dat een uitlevering niet wordt uitgesloten. Al zegt hij ook dat Gonggrijp op dit moment niet wordt verdacht en er geen uitleveringsverzoek is gedaan door de VS.

Geen medewerking bij mogelijke doodstraf
Het al dan niet uitleveren van Gonggrijp hangt volgens de minister af van het kader waarin de VS Nederland om medewerking vraagt. Zo is het niet duidelijk of hij zal worden opgeroepen als getuige, als onderwerp van een onderzoek of dat hij zelf wordt aangeklaagd. Ook als er kans is dat Gonggrijp tot de doodstraf kan worden veroordeeld weigert Nederland mee te werken.

Als de VS vraagt om de uitlevering van Gonggrijp worden in elk geval zijn belangen afgewogen tegen die van de VS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business