Nieuws

Philips PicoPix 1430

Een projector of beamer is allang niet meer voor de happy few. En grote, zware bakken zijn het ook al niet meer. Wij gaan letterlijk op stap met de PicoPix 1430 van Philips, een zakprojector op basis van LCoS-technologie met ledverlichting.

Amper 300 gram en niet veel groter dan je hand: de PicoPix 1430 doet zijn naam van zakprojector alle eer aan. Al moeten we tegelijkertijd toegeven dat onder andere Optoma nog kleinere toestellen maakt.

Zeer bruikbaar
Toch weet deze Philips aangenaam te verrassen: de resolutie van 800 bij 600 pixels is zeer bruikbaar, en met een contrastratio van 500:1 en een lichtopbrengst van 30 lumen is deze projector verrassend bruikbaar in verduisterde kamers. De lamp is niet vervangbaar, maar zou het volgens Philips twintigduizend uur moeten volhouden.

De PicoPix 1430 kan bovendien honderd procent draadloos werken: hij heeft een ingebouwde batterij met een autonomie van zo’n 2,5 uur, en via een geheugen van 2 GB of de interne SD-kaartlezer speelt de PicoPix films, foto’s en muziek zelfstandig af.

Zelfs twee luidsprekertjes zijn van de partij, al mag je met een vermogen van twee keer 0,3 watt niet te veel verwachten. Je kunt ook via USB een geheugenstick of externe harde schijf aansluiten.

Er is geen zoomfunctie, dus de beeldgrootte wordt bepaald door de afstand tot het scherm. De maximumgrootte bedraagt 203 centimeter bij een projectieafstand van drie meter. Er zijn daarbij geen beeldcorrecties mogelijk: je moet de PicoPix dan ook recht voor het projectorscherm zetten. Scherpstellen doe je handmatig, met een niet bepaald vlot roterend wieltje aan de bovenkant.

Stroeve aansluiting
Die kleine vorm heeft ook zijn gevolgen voor de aansluitingen. Wil je een apparaat via HDMI of VGA koppelen aan de PicoPix, dan moet je een optionele verloopkabel aanschaffen. Interessant is de speciale iPad/iPhone-aansluiting (40 euro), waarvan wij een ‘eerste versie’ testen.

Dat loopt niet van een leien dakje: onze iPhone 4 heeft vaak moeite om de kabel te herkennen. Regelmatig ont- en weer aankoppelen is het enige wat helpt. Overigens blijft video-uitvoer beperkt tot wat Apple toelaat en wat de app in kwestie ondersteunt. Verwacht dus niet om iOS in volle glorie op een groot scherm te kunnen gebruiken. Presentaties, films en YouTube daarentegen werken meteen.

Philips PicoPix 1430
Prijs: 299 euro (april 2011)

PRO: licht en compact; lange levensduur lamp; tripod meegeleverd; ondersteunt veel mediaformaten.
CONTRA: geen afstandsbediening; extra aansluitkabels zijn duur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business