Nieuws

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10

Net als Adobe heeft Sony een goedkoop broertje van zijn professionele videobewerker. Vegas Movie Studio HD Platinum heeft heel wat te bieden, maar blijft qua prestaties en toegankelijkheid wat achter op andere favoriete videobewerkers.

Eén ding is zeker: als je meteen wilt beginnen met werken, ben je goed af met Vegas. De installatie neemt maar een paar minuten in beslag en we kunnen vrijwel direct naar het hoofdvenster van de Sony-applicatie.

Movie Studio ziet er wat gedateerd uit en mist de menuopbouw die we aantreffen bij andere populaire videobewerkers.

Ook de storyboardweergave ontbreekt. Toch is de software begrijpelijk ingedeeld in vier panelen. Naast een gedeelte voor video-effecten, een previewvenster en de tijdslijn is er een aparte videotrimmer aanwezig. We kunnen maximaal tien sporen toevoegen. Dat is mager vergeleken bij de honderd sporen van Cyberlink PowerDirector 9 of Adobe Premiere Elements 9.

Niet schudden voor gebruik
Vegas’ interface kan wat ondoorgrondelijk zijn en dus is er een Engelstalige hulpgids die je met ballonnen en kadertjes door het programma leidt. Dat werkt goed voor de basisbeginselen, maar bij geavanceerde functies als Picture-in-Picture-effecten ben je op jezelf aangewezen.

Wie snel een voorgekookte videoproductie in elkaar wil steken, is bij Vegas Studio aan het verkeerde adres. Een ‘instant movie’-functie ontbreekt. De trimmer is daarnaast minder effectief als bij Cyberlink. Zo is er geen mogelijkheid om clips te splitsen en kun je niet op meerdere plaatsen tegelijk ongewenste stukjes video afknippen. Nauwkeurig knippen is eenvoudig, omdat je met pijltjestoetsen van frame naar frame kunt springen.

MovieMaker biedt meer dan 200 overgangen in 24 categorieën, meer dan andere videobewerkers op dit niveau. We vinden ook een hele berg video-effecten, die je na toevoegen naar wens kunt aanpassen. Videostabilisatie komt uiterst goed van pas bij het verbeteren van schokkerige camcorderclips.

Compleet pakket met geluidsbewerker
Als je kiest voor de uitgebreidere Vegas Movie Studio HD Platinum 10 Production Suite (99,99 euro), dan krijg je Sony’s Sound Forge Audio Studio 10 erbij, een capabele geluidsbewerker en reparateur.

Vegas is de snelste starter die we hebben gezien in deze categorie: het programma heeft slechts tien seconden nodig na een herstart. De Sony-software is ook bijzonder stabiel, maar reageert schokkerig bij het voorvertonen van een montage met vijf sporen. Het produceren van een film duurt twee keer zo lang als bij Powerdirector 9.

Als je klaar bent met bewerken, biedt Vegas je een brede waaier aan mogelijke exportformaten. We missen geen enkel populair videoformaat en kunnen probleemloos een HD-clip direct uploaden naar YouTube. Wel ontbreekt de mogelijkheid om producties meteen op Facebook te zetten en we treffen geen exportmogelijkheden aan voor iPhone of Android.

Met Vegas Movie Studio HD Platinum 10 biedt Sony een krachtige, betaalbare videobewerker die snel start en nauwelijks crasht. Het is echter duidelijk dat dit een afgeslankte versie is van de professionele productlijn, terwijl soortgelijke pakketten van concurrenten Cyberlink en Adobe wel speciaal voor de beginnende videofanaat zijn gebouwd.

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10
Prijs: 69,99 euro (zonder Sony Sound Forge Audio Studio 10) (april 2011)

PRO: heldere tijdsindicatie; snelle starter; stabiel; veel overgangen en video-effecten; veel exportmogelijkheden.
CONTRA: ontoegankelijk; geen Nederlandstalige versie; encodeert langzaam; geen link naar Facebook; geavanceerde functies lastig te bedienen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business