Nieuws

Intel: USB 3.0 en Thunderbolt in 2012

Chipgigant Intel gaat volgend jaar ondersteuning voor USB 3.0 en Thunderbolt toevoegen aan zijn Ivy Bridge-chipsets.

Kirk Skaugen, vicepresident van de Intel Architecture Group, bracht het nieuws tijdens een conferentie voor ontwikkelaars in Beijing. “We geloven dat Thunderbolt en USB 3.0 complementair zijn”, aldus Skaugen. Dat bericht CNet.

Ivy Bridge
Intel ondersteunt USB 3.0 momenteel enkel in een selectie moederborden voor desktopcomputers. Het gebruikt daarvoor geen eigen chip maar eentje van fabrikant NEC. Met de lancering volgend jaar van Ivy Bridge, dat is de opvolger van de Sandy Bridge-processorlijn, zal Intel zijn eigen chipsets voor desktops én laptops USB 3.0-ondersteuning meegeven.

Hetzelfde geldt voor Intels andere standaard voor gegevensoverdacht Thunderbolt, voorheen bekend als Light Peak. Voorlopig is die alleen terug te vinden in de nieuwe MacBook Pro van Apple. Volgend jaar komt daar dus verandering in.

[related_article id=”152275″]

Vier jaar vertraging
De specificaties van USB 3.0 werden al in 2008 afgerond. Maar het duurt dus nog tot volgend jaar voor Intel de standaard implementeert in zijn producten. Volgens critici duurt het zo lang omdat Intel in de tussentijd zwaar heeft ingezet op Thunderbolt. Die standaard heeft een bandbreedte van 10 Gbps en kan later nog opgeschaald worden tot 100 Gbps. USB 3.0 haalt maximaal 5 Gbps.

Concurrent Advanced Micro Systems levert sinds kort eigen chipsets met ondersteuning voor USB 3.0 aan computerfabrikanten. Dat maakte het USB Implementers Forum, de vereniging van bedrijven die de standaard ontwikkelden, deze week bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business