Google schendt Nederlandse privacy

?Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft Google een dwangsom opgelegd voor het verzamelen van gegevens uit 3,6 miljoen wifirouters.

Het CBP heeft vastgesteld dat Google met Street View-auto’s twee jaar lang het MAC-adres van wifirouters achterhaalde. Dat adres is het unieke identificatienummer van een router. Samen met die gegevens werd ook de locatie vastgelegd.

E-mail en financiën
Het blijft echter niet bij gegevens van de routers. Ook inhoudelijke info werd volgens het CBP bewaard. “Uit het onderzoek blijkt dat deze informatie persoonsgegevens bevat, zoals e-mailadressen, medische gegevens en informatie over financiële transacties.

[related_article id=”158578″]

Daarom moet Google nu binnen drie maanden iedere betrokkene zowel online als offline informeren hierover. De inhoudelijke informatie moet binnen vier weken worden vernietigd. Daar bovenop moet er drie maanden lang een opt-out-mogelijkheid komen waarbij mensen kunnen aangeven dat hun gegevens niet mogen worden opgenomen.

Voldoet het bedrijf hier niet aan, dan moet het een dwangsom betalen die tot een miljoen euro kan oplopen. Wel kan de zoekgigant nog steeds bezwaar en beroep aantekenen.

Onbedoeld
In een reactie aan ZDNet zegt Google dat het nooit de bedoeling had om de gegevens te verzamelen. “Zoals we eerder hebben aangegeven, spijt het ons enorm dat wij onopzettelijk inhoudelijke communicatiegegevens van niet-beveiligde wifinetwerken hebben verzameld”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Zodra wij beseften dat dit het geval was, hebben wij onze Street View-auto’s aan de kant gezet.”

Volgens Google Nederland zijn de gevoelige gegevens vernietigd meteen nadat het onderzoek van het CBP was afgerond. Google kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak, maar het bedrijf laat weten dat het de uitspraak op dit moment nog bestudeert. Ook hoe betrokkenen on- en offline worden geïnformeerd moet het bedrijf nog bekijken.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business