Nieuws

Olympus XZ-1

De XZ-1 van Olympus is een compactcamera met ambitie. Blikvanger is een erg bijzondere lens waarmee je ook bij weinig licht kan fotograferen.

Wanneer je de XZ-1 bekijkt, valt meteen de grote 4x-zoomlens op. Die laat veel meer licht door dan de lens op een gewone compactcamera. Daardoor kan je in dezelfde lichtomstandigheden fotograferen met een lagere gevoeligheid (ISO-waarde). En dat is goud waard, want een hoge gevoeligheid is nadelig voor de beeldkwaliteit.

Bovendien stelt de grote lensopening je in staat om alleen je onderwerp scherp af te beelden, terwijl de achtergrond mooi onscherp wordt. De lens is op zijn best in de groothoekstand. Wanneer je inzoomt, boet hij iets aan lichtsterkte in, maar veel minder dan een gewone lens.

[related_article id=”158262″]

Makkelijk instellingen veranderen
Met de XZ-1 kan je volautomatisch fotograferen, net zoals met elke andere compactcamera. Maar je haalt veel meer uit het toestel als je zelf aan de slag gaat met de instellingen voor diafragma en sluitertijd. Die stel je in door aan het grote wiel rond de lens te draaien, en dat gaat bijzonder vlot.

Een kleiner en daardoor minder handig wieltje achter op de camera geeft toegang tot de instellingen voor flits, scherpstelpunt, reeksopnames en de zelfontspanner. Voor de andere instellingen gebruik je het functiemenu op het fraaie 3 inch lcd-schermpje. Filmen kan de XZ-1 ook, en wel in HD (720p); om een opname te starten, volstaat het om op de Record-knop achter op de camera te duwen.

Hoewel de XZ-1 het erg gemakkelijk maakt om de camera (half) manueel te gebruiken, liet Olympus er toch de gebruikelijke scènepresets zoals portret, landschap en sport op staan, zodat ook onervaren fotografen ermee aan de slag kunnen. Daarnaast zijn er Art-filters: een soort Photoshop-effecten die meteen op je foto worden toegepast, zoals ‘korrelig zwartwit’ en ‘popart’.

De leukste filter is  ‘dramatische toon’, die een saaie foto omtovert tot een plaatje waar echt dreiging van uitgaat. Overigens kan je met de XZ-1 in plaats van jpeg ook RAW gebruiken, zodat je je beelden zelf nog kan ‘ontwikkelen’ in een programma zoals Adobe Lightroom. Op het moment van onze test herkende Lightroom de XZ-1 bestanden echter nog niet.

Fijn in gebruik
De XZ-1 levert prima foto’s en is fijn in gebruik. Bij echt hoge gevoeligheden (vanaf ISO 800) merken we wel lelijke ruis in de foto’s. Door de lichtsterke lens heb je die gelukkig minder snel nodig dan op een gewone camera.

Helaas is een lichtsterke lens niet goedkoop, en dat maakt dat Olympus voor de XZ-1 500 euro vraagt. Voor dat geld heb je ook een instapreflexcamera met een (minder lichtsterke) kitlens. Maar die is dan wel een stuk groter en zwaarder dan deze minikampioen.

Olympus XZ-1
Prijs: 499 euro (april 2011)

PRO: lichtsterke lens, prima bediening.
CONTRA: stevige prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business