Google-alliantie voor WebM

Google heeft samen met zestien organisaties een patentprogramma rond WebM opgezet. Dat moet het videoformaat beschermen tegen patentrechtszaken.

WebM is een openbronvideoformaat van Google onder HTML 5. Het formaat is ook royaltyvrij, waardoor ontwikkelaars niet hoeven te betalen om het te gebruiken. Dit in tegenstelling tot H.264, dat onder meer wordt ondersteund door Apple en Microsoft. Maar om te voorkomen dat tegenstanders van WebM patentclaims gaan indienen, wordt er nu een samenwerking rond WebM opgericht.

Het gaat om het WebM Community Cross-Licence-initiatief, of kortweg CCL. Dit bundelt een aantal organisaties en bedrijven die een licentie willen nemen op elkaars WebM-gerelateerde patenten. In praktijk komt dit vaak neer op het ruilen van elkaars technologie.

[related_article id=”158901″]

Naast Google zitten onder meer AMD, Cisco Systems, Mozilla, LG, Logitech, Samsung, Texas Instruments en Matroska in CCL. “CCL-leden worden lid omdat ze beseffen dat het hele web-ecosysteem, gebruikers, ontwikkelaars, uitgevers en toestelmakers, voordeel halen uit een kwaliteitsvol, door de gemeenschap ontwikkeld openbronmediaformaat.” Aldus Matt Frost, senior manager van WebM. “We kijken ernaar uit om samen te werken met de CCL-leden en de webstandaardengemeenschap om de rol van WebM in HTML 5-video te vergroten.”

De achterliggende boodschap is dat Google zijn partners verzamelt om zich te beschermen tegen patentclaims van anderen. Zo is de kans groot dat bedrijven in het H.264-kamp, of anderen, claimen dat WebM technologie van hen gebruikt. Iets wat makkelijker kan worden ontkracht wanneer alle CCL-leden hun patenten alvast ter beschikking stellen voor WebM.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business