Nieuws

PlayStation Network deze week weer online

Sonybaas Kazuo Hirai heeft zich publiekelijk verontschuldigd voor de diefstal van gegevens van gebruikers van het PlayStation Network. De onlinegamingdienst is binnen een week weer beschikbaar.

De Japanse elektronicafabrikant Sony hield zondag een persconferentie in Tokio om meer informatie te geven over de aanval op het PlayStation Network en de terugkeer van de dienst aan te kondigen. “Er is nog geen spoor van de daders, maar ze gingen zeer professioneel te werk”, zei topman Kazuo Hirai. Hij begon de persconferentie met uitgebreide verontschuldigingen. Dat meldt VentureBeat.

Tien miljoen kredietkaarten
Ook over het voorwerp van de diefstal heerst nog geen duidelijkheid. Sony gelooft niet dat er kredietkaartgegevens van PSN-gebruikers zijn buit gemaakt, maar raadt gedupeerden wel aan om waakzaam te zijn. Volgens Hirai is er aan 10 miljoen van de 77 miljoen PSN-accounts een kredietkaart gekoppeld.

[related_article id=”158578″]

Als gevolg van de aanval, die plaatsvond tussen 17 en 19 april maar waar pas op 26 april voor werd gewaarschuwd, haalde Sony het PlayStation Network offline en beloofde het een beter beveiligde versie. Binnen de week moeten de meeste onlinediensten weer beschikbaar zijn, kondigde de topman aan. Gebruikers zullen een verplichte firmware-update moeten installeren en hun wachtwoord veranderen.

Winkel blijft nog even dicht
De onlinespelfunctionaliteiten van de PlayStation 3 en de PlayStation Portable krijgen de hoogste prioriteit, gevolgd door het streamen van gedownloade films via PSN en Qriocity en het herstellen van de chatfunctie. De diensten zullen niet in elke regio tegelijk hersteld worden. De PlayStation Store, waar je digitaal spellen en speluitbreidingen kan kopen, zal pas binnen een maand weer openen.

Om het goed te maken met zijn gebruikers gaat Sony iedereen een selectie gratis downloads aanbieden en een abonnement van dertig dagen op de betaalde PlayStation Plus-dienst. Bestaande klanten zien hun abonnement met een maand verlengd.

Vergiftigd geschenk van Sony
Wat Sony er niet bij vertelt, is dat gebruikers van de PlayStation Plus-dienst de exclusieve downloads verliezen zodra hun abonnement verloopt. Een ander extraatje van PS+ is het opslaan van spelvorderingen op de servers van Sony. Maar als je hier gebruik van maakt, kan je opnieuw beginnen met spelen zodra de geldigheidsduur van Sony’s goedmakertje is verstreken, of verder betalen natuurlijk.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien wel een mooi gebaar van de Japanners, maar eigenlijk is het gewoon een manier om meer gebruikers te laten intekenen voor de betaalde PlayStation Plus-dienst.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business