Aanval op Bin Laden per ongeluk getwitterd

De aanval waarbij Osama Bin Laden om het leven kwam, werd onbewust live getwitterd door een man uit de buurt.

Het was Sohaib Athar, op Twitter aanwezig als @ReallyVirtual, die zondagavond omstreeks 22.00 uur onze tijd twitterde dat er een helikopter boven Abbottabad cirkelde, wat zeldzaam zou zijn. Kort daarop liet de man weten dat er een grote ontploffing plaatsvond en dat het geen Pakistaanse helikopter was.

In de daaropvolgende uren zei Athar dat het toestel gecrasht was. Ook meldde hij geruchten over het overvliegen van een tweede en derde toestel.

Volgens de officiële versie is bij de interventie inderdaad een helikopter gecrasht bij de landing. Al zou de oorzaak bij technische problemen liggen. Hierbij vielen geen gewonden, maar omdat het toestel niet meer kon opstijgen werd het om veiligheidsredenen vernietigd.

Onbewust
Pas enkele uren later vernam Athar dat het helikopterlawaai de voorbode was van een aanval op de schuilplaats van Osama bin Laden. Kort daarna besefte de man dat hij degene was die de gebeurtenis live had getwitterd. “O jee, nu ben ik degene die zonder het te weten de aanslag op Osama live heeft geblogd”, klonk het.

Naar eigen zeggen wordt hij sindsdien bestookt door e-mails van de media en meldingen van nieuwe Twittervolgers. De teller staat op het moment van schrijven op 14.320.

Eerste bevestiging
Ook de melding van de dood van Bin Laden verscheen eerst op Twitter. Keith Urbahn, stafchef van voormalig Amerikaans minister van Defensie Donald Rumsfeld, twitterde rond 4.30 uur onze tijd: "Een vooraanstaand persoon heeft me net verteld dat ze Osama bin Laden hebben gedood. Hot damn."

Wel meldt hij meteen erna dat hij er nog geen absolute zekerheid over heeft, aangezien de Al Qaeda-leider al vaker onterecht dood werd verklaard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business