Hackers van Anonymous boos op Viacom

Hackersbeweging Anonymous richt zijn pijlen op Viacom. De eigenaar van onder meer MTV en Comedy Central is volgens hen te agressief met copyrightclaims.

In een boodschap aan de mediagigant zegt Anonymous dat Viacom al jarenlang de rechten van individuele gebruikers schendt. Dit door hen overdadig en vaak valselijk van auteursrechtenschendingen te betichten. Dat het bedrijf zo miljoenen e-mail- en IP-adressen van YouTube-gebruikers in handen heeft gekregen, is voor hen een brug te ver.

Hypocriet
In dezelfde boodschap heeft de organisatie het over de kapitalistische agenda van Viacom die de individuele vrijheid schendt. Onder meer door de schadevergoedingen die het eist van filmpjesuploaders.

Daarnaast verwijt het Viacom van hypocrisie. Zo klaagde het YouTube aan voor auteursrechtenschendingen ter waarde van een miljard dollar. Maar tegelijk nam het achttien marketingbureaus aan om anoniem video’s te uploaden. Zo moest de klacht tegen YouTube worden aangedikt.

De hackersgroep nam eerder al Mastercard, PayPal, de Australische overheid en andere organisaties onder vuur. Vaak zijn hun aanvallen gelinkt aan een actueel thema. De eerste twee werden aangevallen nadat ze het donatiekanaal aan Wikileaks hadden afgesneden. Australië kreeg een aanval nadat het land internetverkeer wou filteren. Vermoedelijk zit de groep ook achter de aanval op het PlayStation Network.

Excuses voor fraude en misdaden
Anonymous zegt nergens letterlijk niet dat het Viacom zal aanvallen. Wel eist het een publieke bekentenis en verontschuldiging “voor de fraude en misdaden die ze hebben begaan".

Anonymous vraagt ook dat Viacom iedereen op het internet het volledige recht geeft om zich uit te drukken. Ook het vergaren van IP-adressen moet stoppen volgens de hackers.

Dissident binnen Anonymous
Intussen kampt Anonymous zelf wel met dissidentie van binnenuit. Een van de leden heeft twee domeinnamen van de groep gekaapt. Het gaat om anonops.ru en de .net-variant. Vanuit anonops.in zeggen de ‘oude’ medewerkers dat de man, die alleen bekend is onder de naam Ryan, wil protesteren tegen de leiderloze structuur van Anonymous.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business