Google Music verschijnt vandaag (10 mei)

Google staat op het punt zijn muziekdienst te lanceren. Het systeem waarmee gebruikers hun eigen muziek kunnen uploaden wordt vandaag voorgesteld.

Volgens Zahavah Levine, medeverantwoordelijk voor de dienst, gaat Google zijn muziekproject vandaag bekendmaken op de I/O Developer Conference in San Francisco. Het gaat om een testversie waarbij nog geen licenties zijn afgesloten.

“We lanceren een bètaservice onder de naam Music beta by Google. Deze stelt gebruikers in staat om hun persoonlijke muziekbibliotheken te uploaden naar hun eigen account op servers van Google”, vertelt Levine aan CNet. Daarna is de muziek vanaf elke computer beschikbaar.

[related_article id=”158901″]

Android versus iPhone
Gebruikers van besturingssysteem Android kunnen volgens Levine hun onlinebibliotheek ook offline gebruiken. Wel is er een browser met Flash-ondersteuning voor nodig. Dat wil zeggen dat de dienst alleen beschikbaar is op toestellen met Android 2.2 of hoger, en dat de iPhone en iPad voorlopig zijn uitgesloten.

Wel is het nog onduidelijk of er op termijn mobiele applicaties verschijnen waarmee de online muziekbibliotheek ook zonder Flash te bekijken is.

Op uitnodiging
De dienst gaat alleen in de VS in bèta. Gebruikers zullen voorlopig uitsluitend op uitnodiging kunnen deelnemen. De eerste plaatsen zijn voor de aanwezigen op de I/O-beurs, die vandaag plaatsvindt, en eigenaars van een Motorola Xoom-tablet. Dat is de eerste tablet met Android 3.0.

Daarna deelt het bedrijf uitnodigingen uit aan gebruikers die daar om vragen via music.google.com. Al is daar op het moment van schrijven enkel een foutmelding te zien.

Nog geen deals met platenmaatschappijen
Opvallend is dat er voor de dienst geen extra licenties met de platenlabels zijn afgesloten. Dat terwijl de muzieksector steevast beweerde dat dit wel moet. Ook al kwam er weinig verzet toen Amazon eind maart een soortgelijke dienst lanceerde.

“Dit is een persoonlijke opslagdienst waarvoor niet meer licenties nodig zijn dan voor een iPod of een harde schijf” zegt Levine.

Volgens hardnekkige geruchten werkt ook Apple al lang aan een onlinemuziekdienst die zal concurreren met die van Google en Amazon. Al is hier nog geen lanceerdatum voor bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business