Stallone klaagt 23.000 downloaders aan

Een copyrightgroep mag de personen achter 23.000 IP-adressen identificeren. Zo wil men bittorrentdownloaders van de Stallone-film The Expendables vervolgen.

Een Amerikaanse rechtbank heeft beslist dat auteursrechtenorganisatie NU Image aan internetproviders mag vragen om de personen achter adressen bekend te maken, schrijft Wired. De organisatie verdedigt de rechten van de film The Expendables van en met Sylvester Stallone uit 2010.

Op die manier kunnen mensen die de film illegaal hebben gedownload worden aangeklaagd. Als de zaak doorgaat, zou het de grootste rechtszaak over bittorrent ooit zijn.

De praktijk wordt de laatste tijd echter regelmatig toegepast door bedrijven die in naam van bepaalde films of filmproducenten optreden. Ze vergaren down- en uploadende IP-adressen, proberen via het gerecht de identiteit te weten te komen, waarna er een rechtszaak volgt.

Kritiek op schikkingen
Onder de Amerikaanse auteurswetgeving kan er in principe tot 150.000 dollar geëist worden per overtreding. In praktijk proberen de advocaten van de aanklagers meestal voor een minnelijke schikking te gaan.

Maar die procedure krijgt kritiek. Zo worden copyrightgroepen ervan beschuldigd dat ze systematisch op een schikking mikken, waarbij de overtreder rond de drieduizend dollar moet ophoesten. Die praktijk zou zelfs zo populair zijn dat volgens Wired twee bedrijven momenteel dezelfde downloaders hebben aangeklaagd. Beiden beweren ze de rechten te verdedigen van de (ongetwijfeld zeer artistieke) film Nude Nuns with Big Guns.

Voor een downloader is een paar duizend dollar ophoesten een stuk eenvoudiger en goedkoper dan mee te gaan in de rechtszaak. De auteursrechtenorganisatie hoeft in dat geval ook helemaal geen sluitende bewijzen op tafel te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business