Nieuws

Arena Chess GUI 3.0

Schaakliefhebber? Dan moet je zeker even Arena Chess uitproberen. In tegenstelling tot veel traditionele schaakprogramma’s heeft Arena de grafische interface en de eigenlijke schaakengine losgekoppeld. Je kunt er dus makkelijk een andere, krachtigere engine aan koppelen.

Wil je een Nederlandstalige interface, dan moet je in de rubriek User Files, Engines, Menu Languages ook nog de Nederlandse taalmodule dutch_v03-js.zip downloaden en uitpakken naar de submap Languages. Via het menu Options kan je dan alsnog de gewenste taal instellen.

[download_file]

Partijen opnieuw bekijken
De interface bestaat uit diverse onderdelen: naast de obligate menu’s, werkbalk en het eigenlijke schaakbord vind je onder meer nog een klok, evenals een lijst met de schaakbewegingen. Leuk en handig is dat je gespeelde partijen nog eens zet voor zet opnieuw kunt bekijken

Dat geldt trouwens niet alleen voor je eigen partijen: Arena bevat een indrukwekkende database met meer dan elfduizend partijen, gespeeld door grootmeesters. Die open je via het menu PGN, Laden, waarna je de betreffende database vindt in de submap Databases.

Schaakengine vervangen
Helemaal onderaan vind je tijdens het spelen gedetailleerde informatie over de gebruikte schaakengine. Standaard is dat SOS 5.1. Dat is niet meteen de krachtigste engine, maar die kan je dus probleemloos door een andere vervangen. Dat is niet moeilijker dan in het menu Engines, Beheren de actieve engine te verwijderen en een andere te selecteren, zoals AnMon, Hermann, Ruffian of Rybka.

Liever een nog krachtigere engine? Een van de betere is ongetwijfeld Houdini. Je hoeft het archiefbestand maar uit te pakken en de map met de exe-bestanden naar de submap Engines te kopiëren. Via het menu Engines, Installeer nieuwe engine kan je die dan toevoegen aan Arena Chess.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business