Nieuws

Plextor PX-LB950UE

In tegenstelling tot de dvd vindt de blu-raytechnologie veel minder snel ingang bij computergebruikers. In het bijzonder beschrijfbare blu-rayschijfjes hebben het moeilijk om kopers te vinden. Logisch ook, want de drives en vooral de schijfjes zijn nog altijd pittig geprijsd.

Dat weerhoudt Plextor er echter niet van om op de proppen te komen met een externe blu-rayschrijver, die bovendien is uitgerust met USB 3.0. De extra bandbreedte van USB 3.0 is welkom, omdat de  PX-LB950UE enkellagige blu-rays kan beschrijven op maximaal twaalfvoudige snelheid.

Zoiets gaat gepaard met een datatransfer van 54 MB/s, wat net te veel is voor USB 2.0, dat in de praktijk niet veel meer aankan dan 35 MB/s. Voor dubbellaagse blu-raymedia geldt een achtvoudige schrijfsnelheid als maximum. Overigens is de PX-LB950UE ook uitgerust met esata.

Ruim elf minuten
In theorie gooi je met deze Plextor in minder dan negen minuten een blu-rayschijfje vol. Tenminste, als het schijfje die snelheid aankan. Onze zoektocht naar 12x-gecertificeerde schijfjes leverde alvast niets op. Gelukkig blijkt uit onze tests dat 6x BD-R’s van Sony vlot op 12x-snelheid beschreven kunnen worden.

Hou er wel rekening mee dat de schrijfsnelheid begint bij 5x en oploopt tot 12x (de buitenste rand van de schijf). De totale schrijftijd komt op 11 minuten en 8 seconden.

Plextor levert bij deze schrijver een vrij uitgebreide softwarebundel van Cyberlink. Alleen jammer dat PowerDVD 9 – voor het afspelen van filmschijfjes – beperkt blijft tot stereo geluidsweergave op de pc. Wil je surroundgeluid, dan moet je bijbetalen.

Lawaaierige filmweergave
We vinden ook dat de PX-LB950UE zich bij filmweergave niet bepaald superstil gedraagt. Je hoort de drive blazen, al is het geen echt hinderlijk geluid en is het van op een meter afstand nog nauwelijks hoorbaar. Via de overigens uitstekende Plextools-software kun je zonodig terugschakelen naar een wat stillere werking, maar dan presteert de drive minder goed als het aankomt op het kopiëren van bestanden.

De Plextor is vooral nuttig voor wie relatief snel blu-rayschijfjes wil kunnen maken op verschillende computers. Wie echter (grote) back-ups op blu-ray wil bewaren, wacht misschien beter op de BDXL-schrijvers en -media. Die vierlagige media hebben een capaciteit tot 128 gigabyte, en komen nog dit jaar op de markt.

Plextor PX-LB950UE
Prijs: 203 euro (mei 2011)

PRO: hoogste schrijfsnelheid voor BD-R’s; ondersteunt weergave 3D-films; degelijke softwaresuite.
CONTRA: behoorlijk bulkige behuizing; kan stiller.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business