Twitpic verkoopt je Twitterfoto’s

Twitpic, een uploaddienst voor foto’s op Twitter, heeft een overeenkomst met nieuwsagentschap WENN. Het agentschap mag foto’s van gebruikers verspreiden.

Door de afspraak heeft WENN in principe het recht om elke foto die je ooit op Twitpic uploadde te gebruiken. Of het nu gaat om beelden van hoe je eigenhandig een terrorist vloert, of foto’s die je dronken avondje van afgelopen zaterdag moeten illustreren. Al is het vooral de bedoeling om zo foto’s van beroemdheden te bemachtigen.

De afspraak krijgt echter stevige kritiek van gebruikers, waardoor Twitpic zijn gebruiksvoorwaarden intussen een tweede keer heeft gewijzigd om de situatie te verduidelijken. In een blogpost legt het bedrijf uit wat er precies verandert. Concreet bezit je nog altijd je rechten op foto’s en video’s. Maar Twitpic mag die foto’s wel doorverkopen aan anderen.

[related_article id=”158578″]

In de blog legt oprichter Noah Everett uit dat verschillende media de foto’s doorgaans gewoon overnemen zonder toestemming of bronvermelding. “We werken samen met organisaties om dit te bestrijden en om nieuwswaardig materiaal op gepaste wijze te verdelen.”

Dergelijke deals komen uiteraard vooral Twitpic ten goede, dat inkomsten krijgt voor het verkopen van foto’s die gebruikers gratis uploaden. Door het akkoord gaan met de voorwaarden geven gebruikers echter de toestemming om de beelden ‘royaltyvrij’ te delen met Twitpic.

Wat na verwijderen?
Wie zijn foto’s weer van Twitpic verwijdert, kan er in principe van uitgaan dat de foto’s daarna ook niet meer worden gebruikt. Al spreekt Twitpic volgens Thenextweb in zijn gebruiksvoorwaarden van “na een commercieel redelijke termijn”. Hoe lang die termijn kan zijn, wordt helaas niet vermeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business