Spamwaarschuwing op Facebook is… spam

Op Facebook circuleert een spamwaarschuwing. De boodschap is echter vals en zorgt net voor extra problemen.

De ironie is niet ver te zoeken. In de (Engelstalige) statusupdates wordt opgeroepen om spam te voorkomen door je account te verifiëren. Gebruikers wordt verzocht onder de bewuste status te klikken op Verify my account, wat de gewoonlijke Vind ik leuk-, Reageer- en Delenknoppen vervangt.

Spamwaarschuwing op Facebook is... spam

Maar de boodschap is zelf spam, en wie klikt deelt onbewust de spamboodschap. Volgens beveiligingsspecialist Sophos wordt er bovendien JavaScriptcode ingeladen van een onbekend domein. Wat de code precies doet legt Sophos niet uit, maar we kunnen ervan uitgaan dat het geen onschuldig programmeerwerk is.

Facebook heeft intussen zelf actie ondernomen waardoor de Verify my account-knop wordt weggemarkeerd.

Spamwaarschuwing op Facebook is... spam

Opgepast met ‘verificaties’
Sophos raadt aan om altijd waakzaam te zijn. Zeker met boodschappen die beweren dat je op iets moet klikken om je account te verifiëren. Het bedrijf vergelijkt het met e-mails die vragen om namens je bank wachtwoorden of andere persoonlijke informatie door te sturen.

Hetzelfde geldt voor filmpjes of links die niet doen wat ze beloven. Zeker als je eerst iets leuk moet vinden op Facebook of wanneer je een enquête moet invullen, waarna er nog niets gebeurt. In dat geval controleer je eerst je Facebook-wall, en kijk ook meteen bij je instellingen of er onbekende applicaties staan zonder dat je daar je toestemming voor hebt gegeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business