Nieuws

Acer Iconia

De Acer Iconia is een buitenbeentje in de wereld van laptops. Dichtgeklapt ziet hij er log en zwaar uit, maar zodra je hem opent, verschijnt de verrassing. De Iconia bestaat namelijk uit twee touchscreens van 14 inch die je in volle glorie aanstaren.

Vraag is: waarom heb je twee touchscreens nodig? In een standaard Windows-omgeving kun je er weinig mee, maar gelukkig voorziet Acer software die de ervaring compleet moet maken. Het opvallendste kenmerk is in de eerste plaats de Acer Ring. Die roep je op door vijf vingers op het onderste touchscreen te plaatsen.

Er verschijnt dan een ring in het midden van het scherm, waarmee je enkele acties kunt uitvoeren, zoals het virtuele toetsenbord oproepen, vensters verdelen en de systeemeigenschappen bekijken. Naast de ring kun je door zeven softwareprogramma’s bladeren die speciaal zijn ontworpen voor de Iconia. Naast de klassieke touchscreen foto-, video- en muziekvarianten zijn de TouchBrowser en de SocialJogger de meest noemenswaardige toepassingen.

SocialJogger heeft veel weg van TweetDeck, zowel qua inhoud als qua vorm, met als grote verschil dat er minder sociale netwerken in het programma geïntegreerd zijn. Alleen Facebook, YouTube en Flickr zijn momenteel beschikbaar. De TouchBrowser is dan weer een webbrowser die zich spreidt over de twee schermen. Je kunt natuurlijk je gewone webbrowser blijven gebruiken, maar die zal het dubbele scherm niet herkennen en dus ook zijn weergave er niet aan aanpassen.

Toetsenbord met automatische foutcorrectie
Wanneer je alle tien vingers op het touchscreen plaatst, verschijnt het toetsenbord. Dat reageert snel en is dus een zegen voor mensen die vlug typen. Er is een woordcorrectiefunctie geïntegreerd, vergelijkbaar met die in mobiele telefoons. Zo hoef je niet bij de minste fout het woord opnieuw te typen.

De eerste uren vragen gewenning, maar zodra je deze manier van werken in je vingers hebt, kun je bijna even snel typen als op een gewoon toetsenbord. Het grote nadeel is wel de verkrampte houding die bij ons al na een halfuur de kop opsteekt, omdat we niet fatsoenlijk onze vingers kunnen laten rusten. Snel typen vanaf de schoot lijkt ook niet ideaal; je zet het toestel het best op een bureau of tafel.

Een dubbel scherm betekent ook dubbel zoveel ruimte. Zo is het mogelijk om onderaan een video te laten afspelen, terwijl bovenaan een webpagina is geopend. De krachtige Intel Core i5-460M-processor maakt multitasken mogelijk.

Alleen jammer dat Acer niet de allernieuwste Sandy Bridge-processors van Intel heeft gebruikt: die leveren nog betere prestaties en hebben een lager energieverbruik. We vinden vreemd genoeg ook geen dvd-station terug in de Acer Iconia. Ondanks zijn forse verschijning was er blijkbaar geen plaats meer voor een optisch station.

Twee touchscreens van 14 inch verbruiken veel stroom, en dat zie je terug in de autonomie. Bij licht gebruik haalt hij net geen twee uur, terwijl de laptop bij belasting onder het uur duikt. Dat is veel te weinig. Toch is dat niet meteen een reden om het concept helemaal aan de kant te schuiven.

Acer durft iets nieuws uit te proberen, en daar komen de nodige groeipijnen bij kijken. Er zit misschien wel toekomst in, maar voorlopig zullen veel mensen liever het klassieke toetsenbord blijven gebruiken.

Acer Iconia
Prijs: 1.499 euro (mei 2011)

PRO: krachtige processor; eenvoudig multitasken; afwerking.
CONTRA: geen dvd-station; beperkte autonomie; processor is van de vorige generatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business