Nieuwe iMacs nauwelijks te upgraden

Apple heeft het flink moeilijker gemaakt om de harde schijf van de nieuwe iMac te vervangen. Wie dat toch doet, krijgt af te rekenen met veel luidere ventilatie.

Wie een nieuwe iMac heeft, kan de harde schijf maar beter niet vervangen, ontdekte The Register. Apple heeft de vierdradige sata-stroomaansluiting van de harddisk vervangen door een zevendradige eigen aansluiting.

Maar daar stopt het niet. Zo zegt een werknemer van Other World Computing op zijn blog dat wie zijn harde schijf (en stroomkabel) toch vervangt, zal merken dat zijn nieuwe iMac veel meer lawaai maakt. Dat komt doordat de temperatuurregeling voortaan via de nieuwe kabel en vanaf de harde schijf gebeurt.

[related_article id=”152275″]

Kort samengevat: wanneer je erin slaagt om de harde schijf van Apple te vervangen, zal de ventilator van je computer sowieso van 1.100 naar 5.600 rotaties per minuut gaan. Die stijging zorgt voor meer geluid. Bovendien werkt na de vervanging de Apple Hardware Test (diagnosesoftware voor hardwareproblemen) niet meer.

Duurder
Dit zal ongetwijfeld tot ontevredenheid leiden bij meer gevorderde gebruikers. Wie graag meer opslagruimte heeft, maar daar geen gratis ventilatorlawaai bij wil, moet zich beperken tot een harde schijf die Apple zelf aanbiedt.

Maar die is een stuk duurder dan alternatieven op de vrije markt. Zo betaal je bij Apple voor een upgrade van 1 naar 2 terabyte 150 euro. Terwijl je al een harde schijf van 2 TB kan vinden voor minder dan honderd euro.

De nieuwe iMac heeft ook een SSD-aansluiting. Daarvoor werd niets aangepast, en dus kun je vrij upgraden. Maar omdat flashopslag nu nog veel duurder is dan een klassieke harde schijf, is dat niet meteen een optie voor wie goedkoop zijn iMac wil opwaarderen.

Niet eerste keer
Apple paste de praktijk in 2009 al eens toe. De harde schijf van de toenmalige iMac vervangen door een niet-Appleproduct zorgde voor een luidere ventilator. Al verschenen er op internet na verloop van tijd wel omwegen om dit toch enigszins vlot te doen.

Vandaag zijn dergelijke trucjes er nog niet, maar het lijkt ons een kwestie van tijd dat ook hiervoor alternatieve werkwijzes opduiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business