Nieuws

AMD Radeon HD 6990 versus Asus GTX 590

Het lukt niet elk jaar om de twee grote tenoren naast elkaar te leggen met grafische kaarten die twee processors bevatten. Vorig jaar miste Nvidia nog de boot, waardoor AMD al twee jaar de snelste grafische kaart op de markt heeft. Dit jaar stak AMD Nvidia de loef af door twee weken voor de lancering van Nvidia’s vlaggenschip zelf een referentiekaart op de markt te brengen.

Nu liggen beide op onze testbank, klaar om te zweten.

Gigantische kaarten
Omdat beide grafische kaarten twee processors bevatten, zijn ze uitzonderlijk groot. De GTX 590 meet 27 cm, de Radeon HD 6990 doet daar met zijn 31 cm nog wat centimeters bij. Zulke grote kaarten vragen om grootse prestaties. Asus heeft ons zijn versie van de GTX 590 toegestuurd. Die verschilt nauwelijks van de standaard Nvidia-oplossing.

AMD’s vlaggenschip ziet er niet alleen imposant uit, hij bevat bovendien een speciale schakelaar om de kaart een boost te geven. Daardoor kun je eenvoudig wisselen tussen twee verschillende BIOS-instellingen. Standaard wordt hij geleverd met een maximumverbruik van 375 watt en kloksnelheden die lager liggen dan de Radeon HD 6970. Schakel je naar de tweede instelling, dan klimt het maximumverbruik tot 450 watt.

Omdat dat buiten de officiële specificaties ligt van een computervoeding, raadt AMD deze functie alleen aan bij kwaliteitsvoedingen met een hoog vermogen. Als je de snelste instelling kunt gebruiken, komt elke kern overeen met een Radeon HD 6970. In theorie zou dit een verdubbeling van de snelheid moeten garanderen, maar de praktijk leert ons dat zoiets zelden lukt.

Nvidia heeft bij zijn GTX 590 maar één BIOS-instelling. De kloksnelheden zijn vergeleken met de GTX 580 sterk verlaagd, van 772 naar 608 MHz. Nvidia heeft dit gedaan om warmteproblemen te vermijden en het verbruik binnen de perken te houden. Het resultaat is een behoorlijk stille kaart, vergeleken met AMD’s Radeon HD 6990, dankzij een ventilator die op een laag toerental de kaart perfect koel houdt.

Weinig verschil
De testresultaten geven aan dat er maar weinig verschil zit tussen beide kaarten. De ene test toont een duidelijk overwicht voor AMD, terwijl Nvidia op andere benchmarks beter scoort. De belangrijkste benchmark voor DirectX 11 is echter 3DMark 11, en daar laat AMD Nvidia ver achter zich.

Als we dan de Heaven 2.5-resultaten bekijken, ook een zware DirectX 11-benchmark, dan haalt Nvidia het heel nipt. Ook in games met DirectX 10-ondersteuning of de 3DMark Vantage-benchmark is het verschil lichtjes in het voordeel van Nvidia.

Het is moeilijk om een uitgesproken winnaar aan te duiden, omdat de resultaten zo dicht bij elkaar liggen. Toekomstige drivers zullen bepalen wie zich definitief kan onderscheiden. Met de prijs in het achterhoofd geven we de voorkeur voorlopig aan AMD’s Radeon HD 6990.

AMD Radeon HD 6990
Prijs: 599 euro (mei 2011)

PRO: vier DisplayPort-uitgangen; scoort goed in DirectX 11-toepassingen.
CONTRA: extreem groot; heel luidruchtig bij belasting; maar één DVI-aansluiting.

Asus GTX 590
Prijs BE: 713 euro (mei 2011)
Prijs NL: 699 euro (mei 2011)

PRO: relatief stil; drie DVI-aansluitingen.
CONTRA: kan heel warm worden; prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business