Javascript kan Linux draaien

Een programmeur weet een X86-processor snel genoeg te emuleren in Javascript, zodat je Linux in een browser kan draaien.

De JavasSript PC Emulator, ontwikkeld door Fabrice Bellard, kan het werk van een Intel 486-processor doen. Enige probleem is dat het geen ingebouwde floating point unit voor numerieke verwerkingen heeft, maar Linux kan dat zelf emuleren. Zo kreeg hij versie 2.6.20 aan de praat.

Bellard heeft dit weekend een technische beschrijving van zijn emulator online gezet. “Ik heb het gewoon voor het plezier gedaan, omdat nieuwe Javascript-engines snel genoeg zijn voor complexe zaken”, zegt hij.

Naar eigen zeggen wilde hij leren hoe hij geoptimaliseerde code voor recente Javascript-engines kon schrijven, specifiek JaegerMonkey (Firefox 4) en V8 (Chrome).

Volgens Bellard biedt de toepassing mogelijkheden om op termijn bijvoorbeeld oude DOS-games te laten draaien. Al vindt hij de grootste praktische impact dat Javascript tegenwoordig volwassen genoeg is om een volledige computer in een browser te laten draaien.

Bellard heeft overigens de hele Javascriptcode van zijn emulator online gezet, voor wie er zelf mee wil experimenteren. Die werkt wel alleen in Firefox 4, nog niet in Chrome.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business