Nieuws

HTC Flyer: tablet met een pennetje

De HTC Flyer is een Androidgebaseerde tablet die invoer aanvaardt via een speciale pen. We bekijken hoe dat precies werkt.

Opvallen in tabletland ligt niet voor de hand. De horde Android 3.0-tablets die de komende weken en maanden wordt losgelaten, is zowel technisch als softwarematig op vrijwel dezelfde leest geschoeid. Hun enige doel is weerwerk bieden aan de iPad van Apple.

HTC pakt het anders aan. Begin dit jaar kondigde het op Mobile World Congress in Barcelona ietwat verrassend een 7 inchtablet aan, uitgerust met Android 2.3.3 en, jawel, peninvoer. HTC hoopt hiermee een heel specifiek publiek aan te boren: zij die op zoek zijn naar een handzame tablet die je ook als digitale blocnote kunt gebruiken. Opdracht volbracht?

[related_article id=”152275″]

Capacitieve stylus
Het voordeel van een stylus is natuurlijk dat je veel preciezer dingen kunt tekenen en aanduiden. Dergelijke pennetjes bestaan al jaren en zijn in principe alleen bruikbaar op een resistief scherm. Doordat je voldoende druk uitoefent, registreert het scherm de aanraking. Een capacitief scherm – zoals dat van de Flyer – reageert echter alleen op aanrakingen waarbij een verandering van de spanning optreedt, bijvoorbeeld via de menselijke huid.

HTC ontwikkelde een speciale pen die wel werkt op een capacitief scherm. Het 11,5 centimeter lange pennetje vraagt slechts één AAAA-batterijtje om zijn ding te kunnen doen.

Vreemd genoeg biedt de Flyer-pen geen vervanging voor de touchbediening van Android. Je kunt er dus geen applicaties mee opstarten, menu-items mee selecteren, en zelfs niet het virtuele toetsenbord mee bedienen. Zodra je met de pen ergens op het scherm tikt, wordt de penfunctie geactiveerd.

Afhankelijk van de applicatie die dan geopend staat, ontvouwen zich verschillende scenario’s. In de meeste gevallen wordt er simpelweg een screenshot gemaakt waarop je vervolgens je krabbels aanbrengt, en dat nadien wordt opgeslagen in een fotoalbum (zie screenshots hieronder). Leuk, maar het schrijfoppervlak blijft zo wel beperkt tot datgene wat je ziet op het scherm.



Pennentrekken op het startscherm van de HTC Flyer

Het wordt pas interessant als de applicatie de peninvoer voluit ondersteunt. Zo staat de app genaamd Notities geïnstalleerd. Dat is in feite de bekende app Evernote.

Hierin kun je met de stylus heel gemakkelijk tekeningen en notities neerpennen, en deze informatie combineren met andere content, zoals foto’s, audio-opnames en webknipsels. De integratie met Evernote vinden we erg geslaagd, omdat deze de synchronisatiekracht van Evernote combineert met de flexibiliteit van peninvoer.

Ook bestaande documenten kunnen aangepakt worden met het pennetje. Zo openen we via Dropbox een pdf-document en voegen er naar hartenlust krabbels aan toe. Of een handtekening. Bij het opslaan van de pdf krijgen we de optie om de ‘inkt’ in een aparte laag te stoppen, of te integreren in het bestand (zie screenshot). Op dezelfde manier bewerk je ook Word-documenten. Bij Excel-documenten lukt dat echter niet: daar wordt teruggevallen op de veel beperktere screenshotbewerking.

Er zitten op de Flyer-pen overigens twee knoppen. De bovenste werkt als gom, de onderste dient om tekst te markeren. Via een speciale tiptoets onder het scherm schakel je tussen verschillende soorten pennen, kleuren en diktes, en kun je de bewerkingen weer ongedaan maken.

HTC Sense 3.0
Niet alleen de stylus, ook HTC’s softwarekeuze is opmerkelijk. Om te beginnen wordt de tablet geleverd met Android 2.3.3. Dit OS is niet geoptimaliseerd voor tabletgebruik, wat zich onder andere uit in widgets die er niet altijd even optimaal uitzien. HTC zegt wel de Flyer te zullen updaten naar Android 3.0, maar plakt er geen datum op. Benieuwd of de aparte tiptoetsen naast het scherm dan onbruikbaar worden, want die zitten in Android 3.0 ingebouwd in de gebruikersinterface.

HTC levert verder behoorlijk wat extra software, onder andere Polaris Office, Snapbooth (foto-effecten) en de eigen filmdienst Watch, die echter nog niet actief is. Van de beloofde OnLive-app voor streaminggames echter geen spoor.

De tablet zelf is dus een 7-incher met een schermresolutie van 1.024 bij 600 pixels. De pixeldensiteit van het scherm is hoger dan op de grotere tablets, wat mooie plaatjes oplevert: er zijn nauwelijks kartels te bemerken. Ook de oerdegelijke aluminiumbehuizing maakt indruk, en is zelfs een verademing in vergelijking met het plastic dat je bij andere tablets tegenkomt.

Een nadeel van de Flyer is dan weer het hoge gewicht van 420 gram. Dat lijkt weinig (de iPad 2 weegt zo’n 600 gram), maar door het kleinere formaat van de Flyer heb je toch het gevoel dat je een halve baksteen meesleurt.

Voor wie?
De Flyer is al verkrijgbaar in Nederland. De prijs ligt tussen 499 en 649 euro, afhankelijk van de configuratie. Dat is een pittig bedrag, als je weet dat je al voor 400 euro Android 3.0-tablets vindt met een groter scherm en betere specificaties.

We zien de Flyer dan ook alleen terechtkomen in handen van professionele vergaderaars, creatievelingen en journalisten. Dat type gebruikers zal de peninvoer wellicht het meest waarderen. Hou er echter wel rekening mee dat enige vorm van OCR ontbreekt. Jammer is ook dat de pen niet opgeborgen kan worden in de behuizing van de Flyer.

HTC Flyer
prijs: vanaf 499 euro (mei 2011)

PRO: afwerking en bouwkwaliteit; schermkwaliteit; peninvoer.
CONTRA: zwaar; stroeve volumeknoppen; bedrijfsspecifieke USB-poort; vrij duur.

Specificaties: singlecore 1.5 GHz-processor, 1 GB RAM, 3G, 32 GB intern geheugen, bluetooth 3.0, wifi 802.11b/g/n, 5 megapixelcamera, 1.3 megapixel-frontcamera, microSD-kaartlezer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business