Nieuws

Overheid waarschuwt voor oplichting met domeinnamen

De FOD Economie waarschuwt voor fraude met domeinnamen. De overheidsdienst kreeg in tien dagen al 23 meldingen over dergelijk bedrog van een firma die luistert naar de naam Global Netsource Ltd.

In 2010 liepen er in totaal 27 meldingen over bedrog met domeinnamen binnen, het jaar ervoor 28.

De firma stuurt de slachtoffers een factuur met domeinnamen die erg lijken op die waarover ze al beschikken. "Wanneer u bijvoorbeeld de domeinnaam economie.be gebruikt, stelt men u voor om de volgende domeinnamen te kopen: economie.net, economie.biz, enzovoort", legt de FOD uit.

De daders beweren dat die extensies anders wel eens door anderen gekocht zouden kunnen worden, die zo de naam van het bedrijf zouden kunnen schaden. Op de factuur staat de vermelding "rappel" of "reminder", om het slachtoffer aan te manen zo snel mogelijk te betalen.

259 euro per jaar
De daders vragen woekertarieven voor de domeinnamen, 259 euro voor een jaar, en "niets garandeert u dat u uiteindelijk werkelijk over die extensies zult beschikken. Voor alle duidelijkheid: Global Netsource Ltd levert geen enkele dienst."

De FOD raadt dan ook aan de factuur grondig te bekijken en zeker de kleine lettertjes te lezen. Daaruit zou namelijk duidelijk blijken dat het gaat om een offerte en niet om een betalingsherinnering of een onbetaalde factuur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business