Zuckerberg: Contract met Ceglia is vals

Facebookoprichter Mark Zuckerberg zegt dat het contract en de e-mails van Paul Ceglia vals zijn. Die laatste claimt 84 procent van de site te bezitten.

Zuckerberg zegt tegenover de Amerikaanse rechtbank dat de documenten die dit moeten bewijzen nagemaakt zijn. Onder ede verklaart hij geen contract met Ceglia te hebben afgesloten. Hij ontkent ook de aangehaalde e-mails tussen de twee te hebben geschreven.

“Zuckerberg en Ceglia hebben nooit over Facebook gepraat en nooit een contract getekend over Facebook”, staat te lezen in de juridische documenten. “Het contract is knip-en-plakwerk, de e-mails zijn volledig gefabriceerd en deze hele rechtszaak is vals.”

Forensisch experts zijn er niet in geslaagd om de bewuste e-mails terug te vinden in het Harvard-account van Zuckerberg. Hij begon Facebook te ontwikkelen tijdens zijn studententijd aan de Harvard-universiteit. Wel vonden ze berichten die het verhaal van Ceglia tegenspreken, zo staat in de juridische documenten.

Omgekeerd wil de oprichter van Facebook dat Ceglia het contract en de bijhorende e-mails in originele vorm voorlegt en dat alle computers van de man, en die in het huis van zijn ouders, worden geïnspecteerd.

Wel samenwerking voor ander project
Wel geeft Zuckerberg toe dat hij een contract heeft afgesloten voor een project van Ceglia, genaamd StreetFax. Dat zou volgens hem zijn bewerkt om te doen lijken alsof het over Facebook gaat.

“Onder meer de kolombreedte en de marges zijn onregelmatig, wat erop wijst dat het document is aangepast en bewerkt”, lezen we in de reactie van Zuckerberg. “Veel woorden en zinnen slaan gewoonweg nergens op en het document staat vol met tegenstellingen, wat sterk wijst op fraude.”

Ceglia’s advocaten zijn alvast niet geïntimideerd door het antwoord. Zij zijn naar eigen zeggen meer dan bereid om het contract en de e-mails voor te leggen.

Achtergrond
De zaak laaide in juli vorig jaar op toen Paul D. Ceglia beweerde 84 pocent van Facebook te bezitten. Zuckerberg reageerde op zijn advertentie op Craigslist om code te schrijven voor StreetFax, waarvoor hij duizend dollar betaald kreeg. Daarnaast zegt Ceglia dat hij nog eens duizend dollar investeerde in The Face Book, zoals het project destijds heette.

Met die duizend dollar zou de man recht hebben op vijftig procent van de aandelen. Bovendien had hij recht op één procent per dag dat het project te laat was, te beginnen op 1 januari 2004. Daardoor claimt hij vandaag recht te hebben op 84 procent van Facebook. Al zal de rechtbank nog moeten uitzoeken of de beweringen kloppen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business