Apple-baas Steve Jobs keert vanavond even terug uit zijn ziekteverlof om een nieuwe dienst aan te kondigen. Dat wordt iCloud, een online-muziekdienst. iCloud wordt rond 19.00 uur (onze tijd) op een conferentie in San Francisco voorgesteld. Dat de oprichter van Apple zijn ziekteverlof er even voor opgeeft, geeft al aan dat het bedrijf veel van […]


Apple-baas Steve Jobs keert vanavond even terug uit zijn ziekteverlof om een nieuwe dienst aan te kondigen. Dat wordt iCloud, een online-muziekdienst.

iCloud wordt rond 19.00 uur (onze tijd) op een conferentie in San Francisco voorgesteld. Dat de oprichter van Apple zijn ziekteverlof er even voor opgeeft, geeft al aan dat het bedrijf veel van de nieuwe dienst verwacht.

Het staat zo goed als vast dat iCloud de naam is voor een nieuwe webdienst om muziek te streamen op toestellen van Apple. Het zou daarmee de logische opvolger zijn van iTunes, de onlinewinkel waar je muziek kan kopen om op je eigen computer te downloaden.


[related_article id=”158256″]

Apple zet in op de cloud
iCloud hanteert wel een heel ander businessmodel dan iTunes: de gebruiker van een streamingdienst betaalt meestal een vast bedrag om naar hartenlust muziek af te spelen via internet, zonder dat hij de eigenlijke muziekbestanden downloadt zoals bij iTunes.

Dankzij de nieuwe dienst van Apple zou ook het begrip cloud gemeengoed kunnen worden. In de computersector wordt cloudcomputing al langer gebruikt als verzamelnaam voor allerlei diensten die via een internetverbinding worden aangeboden, zonder dat de software nog op de eigen computer aanwezig is.

Niet meer naar de winkel
De uitbreiding naar cloudcomputing wordt door kenners beschouwd als een noodzakelijke stap voor Apple. Steeds meer consumenten willen hun muziek en hun software immers niet langer aankopen in onlinewinkels zoals iTunes.

Een belangrijke vraag is hoe het betaalmodel van Apple er zal uitzien, en hoe het bedrijf gaat proberen om zijn nieuwe dienst als een nieuwe standaard in de markt te zetten, zoals het ook met iTunes heeft gedaan. Sommige analisten verwachten dat iCloud een tijd lang gratis zal zijn, om op die manier zoveel mogelijk gebruikers aan te trekken. Als iCloud eenmaal gelanceerd is, kan Apple weer nieuwe toestellen bedenken die aansluiten bij de nieuwe dienst.

Behalve de iCloud toont Apple enkele verbeteringen van zijn besturingssystemen. Het optreden van Jobs vormt het startschot voor de Developers Conference van Apple, een vijfdaagse conventie voor softwareontwikkelaars.