Rustige games maken je vriendelijker

Een Amerikaans onderzoek toont aan dat er een link is tussen het spelen van rustige, ontspannende games en positief gedrag.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van Ohio (VS) door communicatie- en psychologieprofessor Brad Bushman. Hij voerde in het verleden al meerdere studies uit die de negatieve effecten van gewelddadige games op tieners en jongeren in kaart brachten.

In hun recentste onderzoek tonen Bushman en doctoraatsstudent Jodi Whitaker dat relaxende games je ook daadwerkelijk ontspannen, maar je daar bovenop ook vriendelijker maken. Hun resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Psychological and Personality Science.

[related_article id=”160734″]

Voor de studie werden drie videospellen voor de Wii uitgekozen. Het rustige spel was Endless Ocean, waarbij je als diepzeeduiker de zee verkent. Het gewelddadige spel was Resident Evil 4 en het neutrale spel was Super Mario Galaxy.

Straffen en belonen
De 150 deelnemers aan het onderzoek speelden een van de drie spellen gedurende twintig minuten, waarna ze een test op reactiesnelheid moesten uitvoeren, zogezegd tegen een tegenstander. De winnaar kreeg geld, de verliezer kreeg een luid geluid te verwerken. Daarbij mochten deelnemers zelf bepalen hoeveel geld of geluid hun fictieve tegenstander zou krijgen.

Deelnemers die net een gewelddadig spel hadden gespeeld, kozen vaak de grootste straf. Spelers van Super Mario Galaxy opteerden voor een minder erge straf en spelers van Endless Ocean kozen voor de minst zware afstraffing. Het omgekeerde klopte ook: bij het rustigste spel kenden de deelnemers hun fictieve tegenstander een grotere beloning toe voor de overwinning.

Positieve emoties
Het onderzoek werd uitgebreid met een tweede studie waarbij 116 deelnemers willekeurig toegewezen games moesten spelen, gevolgd door een vragenlijst. Daaruit bleek dat spelers van ontspannende games meer blijdschap, vreugde en andere positieve emoties voelden dan gamers van een gewelddadig spel.

Behulpzaamheid
Dat laatste werd nog aangevuld met een test waarbij de deelnemers gevraagd werd om nadien potloden te scherpen. Daarbij bleek dat spelers van het rustige spel meer potloden scherpten dan anderen.

“Relaxende videogames brengen mensen in een goede stemming, en dan zijn ze meer geneigd om anderen te helpen”, verklaart Bushman. Of het spelen van ontspannende games ook op lange termijn effecten heeft, is nog niet onderzocht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business