Telenet limiteert torrentverkeer

Meerdere surfers klagen dat Telenet de snelheid van bittorrentverkeer beperkt. Het bedrijf bevestigt dit, maar zegt dat het om een test gaat.

De zaak werd opgemerkt door leden van telecomvereniging Tik. Zij merkten dat de snelheid van het netwerk wordt beperkt afhankelijk van de toepassing. Ongeacht of je een duur of goedkoop abonnement hebt.

Concreet zegt de organisatie dat je bij het downloaden van drie torrents slechts een gezamenlijke snelheid van 200 kb/s haalt. Wordt er een van die drie uitgeschakeld, dan gaat de individuele snelheid van de overige twee plots omhoog, tot je opnieuw op een gezamenlijke 200 kb/s komt. De praktijk wordt overdag toegepast, na 22 uur wordt de limiet volgens Tik opgetrokken naar 500 kb/s.

[related_article id=”158455″]

Afgaande op de conclusies van Tik gaat het niet om toevalligheden. Ander verkeer haalt wel de volledige snelheid. Bovendien stijgt de downloadsnelheid wanneer het bittorrentverkeer wordt versleuteld, zodat Telenet dit niet kan herkennen.

“Het kan”
Tik vroeg aan Telenet of het bittorrentverkeer daadwerkelijk wordt vertraagd. In het antwoord, dat onze redactie kon inkijken, bevestigt de operator dat min of meer.

“Ons Engineering-team kan bevestigen dat wij momenteel een test uitvoeren om de capaciteit van ons HFC-netwerk te onderzoeken en om de klant de beste surfervaring aan te bieden. De lagere snelheden die sommige klanten ondervinden bij peer-to-peer-verkeer kunnen hiervan een gevolg zijn”, klinkt het in de verklaring.

Telenet zegt dat het die testen uitvoert om te bekijken hoe het breedbandverkeer zo efficiënt mogelijk kan worden afgehandeld. Afgaande op de resultaten zal het bedrijf zijn beleid bijstellen.

Test of maatregel?
Het gaat op dit moment dus om een test, al blijft het Mechelse kabelbedrijf vaag over de toekomst. Afgaande op deze test zal het beleid van de provider immers worden bijgesteld.

Op dit moment zijn er geen plannen om bittorrentverkeer te vertragen. Maar toen onze redactie vroeg of dit in de toekomst een maatregel kan worden, bleef het antwoord zeer vaag. Bittorrentverkeer blijvend beperken wordt dus zeker niet uitgesloten.

Tik niet blij
Tik is alvast niet opgezet met de praktijken. Enerzijds omdat er niet over werd gecommuniceerd, ook niet wanneer er specifiek naar werd gevraagd via de klantendienst. Anderzijds adverteert Telenet met hoge snelheden, terwijl dit voor sommige toepassingen dus niet mogelijk is. Ondanks of je als klant een gewoon abonnement hebt (met datalimiet), of meer betaalt voor een sneller Fibernet-abonnement zonder limiet.

Update 18.30 uur:
TIK laat weten dat de vermelde snelheid bovenaan het artikel een voorbeeld is. De verminderde snelheden variëren afhankelijk van het uur of de locatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business