Nieuws

Telenet en Voo bevestigen bod op gsm-licentie

De Vlaamse en Waalse kabelbedrijven Telenet en Voo hebben samen een bod ingediend op de vierde gsm-licentie (3G). Dat heeft Telenet bevestigd.

De deadline van de veiling door de Belgische telecomregulator BIPT verliep om tien uur vanmorgen. Telenet en Tecteo (de uitbater van Voo) werken samen via de vennootschap Telenet Tecteo Bidco. Ze hadden al eerder te kennen gegeven dat ze, als enige, een bod wilden uitbrengen. Dat ze het minimumbedrag bieden, is dus geen verrassing. Het gaat om 71,5 miljoen euro voor zowel Telenet als Tecteo.

Indien Telenet de licentie officieel toegekend krijgt, wordt het de vierde en laatste erkende operator voor zogenaamde 3G-diensten, mobilofonie van de derde generatie. Proximus, Mobistar en Base sleepten zo'n licentie tien jaar geleden al in de wacht.

[related_article id="158455"]

Kosten gedeeld
Telenet zegt in een persbericht dat het "ideaal gepositioneerd is om te profiteren van de verwachte groei in mobiel dataverkeer". Die markt kan nog groeien omdat de concurrentie tussen de drie huidige operatoren te weinig speelt, zegt het bedrijf.

Telenet gaat ervan uit dat de impact op zijn vrije kasstroom beperkt zal zijn, aangezien de betaling van de licenties via jaarlijkse aflossingen over de hele duur van de licenties (tien jaar) zal gebeuren. Bovendien worden de kosten gedeeld met Tecteo. De gemiddelde geannualiseerde licentiekosten en gebruiksvergoedingen zouden ongeveer 11,4 miljoen euro per jaar bedragen over de periode 2011-2020.

Voor de periode 2011-2014 voorziet Telenet totale jaarkosten van ongeveer 8,0 miljoen euro, wat zal stijgen tot ongeveer 13,8 miljoen euro vanaf 2015, wanneer de call-optie op het 2G-spectrum van kracht wordt.

2G-spectrum
Telenet en Voo zijn ook van plan het 2G-spectrum te kopen dat in november 2015 vrijkomt. De bedrijven beschikken daarvoor over een call-optie. De prijs daarvan zal voor elk 31,5 miljoen euro bedragen. De 2G-licentie verloopt samen met de 3G-licentie in 2015.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business