VS staat geweldgames toe voor kinderen

De verkoop van gewelddadige games aan kinderen kan niet verboden worden in de VS. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist.

De rechter vindt dat het verbod op de verkoop of verhuur van dergelijke games een schending is van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, de vrijheid van meningsuiting. “Zelfs wanneer de bescherming van kinderen het onderwerp is, zijn de grondwettelijke beperkingen op overheidsactie van toepassing”, klinkt het in het verdict.

Volgens persdienst AP werd tijdens de zaak de vergelijking gemaakt met andere vomen van controversieel entertainment. Zo zeiden tegenstanders dat het nutteloos is om minderjarigen af te schermen van pornografie, terwijl ze wel worden toegelaten om spellen te kopen waar bloot of molestering wordt getoond.

Het Hooggerechtshof verwierp het verbod met zeven stemmen tegen twee. Daarmee wordt een wet uit Californië uit 2005 tenietgedaan. Die verbiedt het verkopen of verhuren van games waarin je mensen kan doden, verminken of aanranden. Al werd de wet volgens AP nooit in werking gebracht omdat deze door lokale rechtbanken al als een schending van de vrije meningsuiting werd gezien.

De beslissing volgt overigens een recente trend waarbij beelden van gruwelijkheden, geweld, bloot of politieke boodschappen niet langer worden verboden om dezelfde reden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business