Gsm bestaat 20 jaar

In Finland vond op 1 juli 1991 het eerste commerciële gsm-gesprek plaats. De eerste woorden waren vermoedelijk "Je gelooft nooit waar ik nu sta."

Dat eerste gesprek, vandaag exact twintig jaar geleden, werd gevoerd tussen de toenmalige Finse premier Harri Holkeri en Kaarina Suonio, destijds viceminister van de stad Tampere. Het netwerk van die tijd werd gebouwd door Telenokia en Siemens, vandaag bekend als de samenwerking Nokia-Siemens.

De gsm-standaard werd enkele jaren eerder in 1987 aangenomen als Europese standaard die zowel gesprekken als data kon vervoeren. Daardoor werd het onder meer mogelijk om sms-berichten te versturen.

[related_article id=”161563″]

Mobilofoon
Op de foto zie je Holkeri tijdens het eerste gesprek. Twintig jaar geleden waren gsm-toestellen echter nog niet de kleine telefoons die we vandaag kennen. Zo sprak men aanvankelijk onder meer over de zogenoemde mobilofoon, een telefoon die is ingebouwd in de wagen.

“Gsm was de eerste digitale technologie gebaseerd op open standaarden die de wijde verspreiding van mobiele telefoons mogelijk maakte”, zegt Pekka Soini, hoofd corporate development bij Nokia Siemens Networks.

In de eerste tien jaar, tot 2001, steeg het aantal gsm-gebruikers tot vijfhonderd miljoen. Vandaag zijn dat er volgens Nokia-Siemens 4,4 miljard. Elke dag komen er één miljoen gebruikers bij. Een groei waar zelfs Facebook niet aan kan tippen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business