Miljoen-core simuleert hersenen

Academici in Manchester willen bijna een miljoen ARM-processoren gebruiken om het neuronennetwerk van het menselijk brein te simuleren.

Het project moet nieuwe computermodellen onderzoeken. De SpiNNaker-computerarchitectuur bestaat uit ongeveer vijftigduizend ARM 968-series multicoreprocessoren die volgens de Manchester University met glans geslaagd zijn voor een functionaliteitstest.

Miljoen-core simuleert hersenen.

Het platform kan onder meer gebruikt worden om hypotheses uit de psychologie en neurowetenschap te testen. Bijvoorbeeld over hoe informatie door de hersenen stroomt.

Tegelijk hoopt men dat onderzoekers ook kijken naar hoe de hersenen model kunnen staan voor een beter computersysteem. Zo kunnen computers op dit moment moeilijk omgaan met defecte onderdelen, waar de hersenen dit wel kunnen.

De SpiNNaker-architectuur, wat staat voor spiking neural network, beschikt over processoren elk met 18 kernen en ongeveer honderd miljoen transistoren.Elke processor is gekoppeld aan 128 megabyte DRAM, wat op zijn beurt een miljard transistoren heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business