Geen verband tussen gsm-gebruik en tumor

Een grootschalige Deense studie toont aan dat er geen verband is tussen gsm-gebruik en de ontwikkeling van een tumor.

De studie werd uitgevoerd met gegevens van 2,8 miljoen Denen en keek of mensen die langer dan elf jaar mobiel bellen meer kans hebben om een brughoektumor te ontwikkelen dan anderen. Dat is een niet-kankerbevattende, traaggroeiende tumor en worden gevormd op de hoofdzenuw tussen het binnenoor en de hersenen.

Het onderzoek, dat werd opgepikt door Reuters, wordt gemeld in het American Journal of Epidemiology. Hoewel je van de bewuste tumor geen kanker krijgt, is de studie wel relevant omdat het gezwel zich wel bevindt op een plaats waar de opgenomen straling door de hersenen het grootst is.

Wat het onderzoek vaststelde was dat er tussen 1998 en 2006 bij 800 van de 2,8 miljoen Denen een brughoektumor werd vastgesteld. Maar de kans om dit op te lopen was bij mensen die al langer dan 11 jaar een mobiele telefoon gebruikten niet groter dan bij mensen mensen die minder lang of helemaal niet mobiel bellen.

Niet uitgesloten
Over de gezondheidsrisico’s van de mobiele telefoon bestaan uiteenlopende meningen. De studie relativeert alvast door te zeggen dat het vandaag nog te vroeg is om op grote schaal de langetermijnseffecten te kunnen meten.

Recent werd in een studie gezegd dat de gsm mogelijk kankerverwekkend is. Volgens dokter Joachim Schüz, die de Deense studie mee leidde, kan er wel telkens worden aangetoond of er wel of geen correlatie is tussen gsm’s en kanker of tumoren. Maar tegelijk bewijst dat niet dat een tumor per definitie het gevolg is van gsm-gebruik. Wel is de wetenschap het er over eens dat er meer langetermijnsonderzoek nodig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business