Nieuws

Imec maakt printbare processor

Wetenschappers van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec hebben een plastic microprocessor gemaakt. Dat effent het pad voor nieuwe technische snufjes zoals plooibare schermen en displays.

De microprocessor (centrale rekeneenheid van computers) bestaat uit vierduizend plastic transistors die elektronische signalen versterken of schakelen. "We hebben de transistors aangebracht op een folie die op dunne vershoudfolie lijkt", licht onderzoeksleider Jan Genoe toe.

De plastic microprocessor is daardoor niet enkel plooibaar, maar ook veel goedkoper dan de harde chipgrondstof silicium. De microprocessors zouden dus zonder hoge meerkosten op bijvoorbeeld koekjesverpakkingen geprint kunnen worden om de versheid ervan aan te geven of hoeveel calorieën je al op hebt.

Geen siliciumvervanger
Genoe: "Het is niet de bedoeling om met de nieuwe techniek silicium te vervangen. Daarvoor zijn de plastic transistors veel te traag: een miljoen keer trager dan de moderne gigahertzprocessors van silicium. Dat is vergelijkbaar met de processors uit de jaren zeventig. We willen veeleer nieuwe toepassingen mogelijk maken, waarbij de plastic microprocessors uitblinken door een lage productieprijs en hun flexibiliteit."

Wanneer de consument voor het eerst schermen op koek- en andere verpakkingen zal aantreffen, durft Genoe niet te zeggen.

"We hebben voorlopig alleen aangetoond dat de plastic microprocessors werken. Het is nu aan de industrie om drukmachines te ontwikkelen die de microprocessors snel en in hoge oplage op verpakkingen kunnen printen. De huidige machines printen daarvoor nog niet nauwkeurig genoeg."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business