Nieuws

Google: Sun wilde maar 100 miljoen voor Javapatenten

Sun wou Google voor de ontwikkeling van Android een Javalicentie verkopen voor 100 miljoen dollar; een flink pak minder dan de miljardenclaim van Oracle over dezelfde technologie.

In het robbertje vechten om de Javapatenten is het deze keer Google die zijn klauwen laat zien. Het bedrijf geeft informatie vrij over hoe Sun bereid was een licentie voor Javatechnologie af te leveren voor 100 miljoen dollar.

Oracle, de huidige eigenaar van Java, bepleit immers een schadevergoeding van miljarden dollars omdat Google Javatechnolgie gebruikt in het besturingssysteem Android. Het bedrijf spande in augustus vorig jaar een rechtzaak aan.

[related_article id=”158901″]

Kwaad opzet?
Googles verweer van de afgesprongen licentiedeal deed een ander vermoeden rijzen bij de rechter: als Google in mislukte licentiegesprekken zat en later toch Android maakt, pleegt het dan niet opzettelijk inbreuk op de patenten van Sun? Klopt niet, volgens Google. Er waren geen patentinbreuken omdat het bedrijf na de gestopte licentiebesprekingen een clean room-versie gemaakt heeft met zelfontwikkelde technolgie.

Als de rechter al streng was voor Google, was hij het volgens dit verslag van Computerworld helemaal tegenover Oracle. De rechter maande Oracle aan het aantal schuldvorderingen drastisch te verminderen om de jury op het echte proces niet te overweldigen.

Toen Oracle ook nog eens verwees naar documenten van Google maar weigerde die vrij te geven op een publieke hoorzitting, reageerde de rechter pas echt nijdig. “Jullie advocaten gaan het publiek niet verhinderen te weten wat er in deze rechtbank gebeurt. Dit is geen filiaal van de Oracle Corporation.”

Toen de advocaten toch een Googlemail voorlazen, bleek dat Google de alternatieven voor Java onderzocht had en dat er geen enkele bleek te voldoen. Ze kwamen zelf tot de conclusie dat er licentiegesprekken moesten komen. En die mail dateert van vorig jaar, lang nadat Android ontwikkeld is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business