Nieuws

Mobistar blijft in Franse handen

France Télécom is niet van plan zijn meerderheidsbelang van 52,9 procent in Mobistar op korte termijn van de hand te doen. Dat is gisteren gezegd bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten van de Franse telecomgroep.

"We zijn niet van plan ons terug te trekken uit België, integendeel. We halen er goede resultaten en er is nog veel ruimte voor vooruitgang", zegt directeur Stéphane Richard. De omgekeerde beweging, een uitkoop van de minderheidsaandeelhouders en een beursexit, is "een optie die open blijft, maar er is niets besloten", aldus Richard.

De laatste maanden was er speculatie ontstaan over een mogelijke verkoop van Mobistar, nadat Richard in april had aangekondigd de participaties in kleinere Europese landen te herbekijken. De Amerikaanse opkoopfondsen Blackstone en KKR zouden belangstelling hebben voor Mobistar. Ook Telenet werd door waarnemers gezien als een mogelijke overnemer.

Aandeel zakt in waarde
Maar alles blijft dus bij het oude. Na de aankondiging door France Télécom zakte het aandeel Mobistar gisteren even met 6 procent, om daarna weer wat te herstellen en 4 procent lager af te sluiten.

France Télécom zoekt wel een koper voor zijn Zwitserse mobiele divisie, Orange Switzerland. Analisten denken dat die verkoop 1,5 miljard euro kan opbrengen. Vorig jaar had France Télécom nog geprobeerd om Orange Switzerland te laten fuseren met Sunrise, een andere Zwitserse mobiele operator. Maar die deal werd geblokkeerd door de concurrentieautoriteiten.

De groep gaat ook zijn minderheidsbelangen in Portugal (Sonaecom) en Oostenrijk (One) tegen het licht houden. Die belangen kunnen mogelijk aan de meerderheidsaandeelhouders worden verkocht, wat nog 0,5 miljard kan opleveren. In theorie zou er dus genoeg geld zijn om Mobistar (met een beurswaarde van 2,9 miljard euro) volledig in te lijven, maar France Télécom wil de opbrengst van de desinvesteringen hoofdzakelijk aan de aandeelhouders uitkeren.

Benoît Scheen
France Télécom maakt ook bekend dat Benoît Scheen, nu nog algemeen directeur van Mobistar, benoemd zal worden tot directeur Europa (buiten Frankrijk) van de mobiele divisie Orange. Vanaf 1 september zal financieel directeur Werner De Laet Mobistar tijdelijk leiden, tot France Télécom een nieuwe topman heeft gevonden.

De resultaten van France Télécom blijven wat achter bij de verwachtingen. De kernwinst (ebitda) over het eerste halfjaar komt uit op 7,61 miljard euro. Minder dan een jaar voordien en ook minder dan de verwachtingen van analisten, die op 7,63 miljard euro lagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business