Nieuws

Insulinepomp diabetici vatbaar voor hacking

Sommige insulinepompen kunnen gehackt worden, waardoor de drager zichzelf een verkeerde dosis toedient. Bij herhaling kan dat dodelijk zijn.

Beveiligingsspecialist en diabeticus Jay Radcliffe is constant verbonden met een apparaat dat zijn suikerspiegel in de gaten houdt en insuline toedient. Hij ging op zoek naar beveiligingslekken in het systeem en presenteerde zijn bevindingen deze week op de Black Hat-hackersconferentie in Las Vegas.

De insulinepomp van Radcliffe heeft een afstandsbediening waarmee de dosis handmatig bijgeregeld kan worden. Met een computer en een speciaal USB-apparaatje, dat vrij te verkrijgen is via eBay of een handelaar in medische apparatuur, kon Radcliffe zijn pomp herprogrammeren om ook op andere afstandsbedieningen te reageren.

Valse suikerspiegelwaarde
Door de draadloze datastroom tussen de pomp en de computer met het USB-apparaatje te onderscheppen, slaagde Radcliffe erin om de weergegeven waarde van zijn suikerspiegel aan te passen. De drager van de pomp zou dan de dosis verkeerd aanpassen, wat bij herhaling de dood tot gevolg kan hebben.

Volgens Radcliffe zou een hacker de insulinepomp van een diabetespatiënt kunnen manipuleren indien hij zich in een straal van 60 meter van het slachtoffer bevindt. Dat meldt The Associated Press.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business