Nieuws

Hacker breekt in bij Studio 100

Een hacker heeft met een aanval op de servers van mediabedrijf Studio 100 mogelijk toegang gekregen tot de contactgegevens van bekende Belgen en Nederlanders. Het gaat om onder anderen Jean-Marie Pfaff en Vlaams minister-president Kris Peeters.

"We hebben contact opgenomen met die personen en onderzoeken de zaak grondig", zegt de woordvoerder van Studio 100.

Een hacker met de schuilnaam Pompiedompiedom ontdekte een aantal slecht beveiligde bestanden op de servers van Studio 100. Daarop staan gegevens van bekende Belgen en Nederlanders, zoals die van Peeters en Pfaff, maar ook medewerkerslijsten van andere mediabedrijven.

[related_article id=”158578″]

Gedupeerden werden verwittigd
"We hebben de gegevens waarover de hacker spreekt grondig gecheckt en onmiddellijk hebben onze computerspecialisten een aantal extra voorzorgsmaatregelen genomen. We hebben de mensen die met naam en toenaam worden genoemd ook heel snel gecontacteerd om hen te informeren welke gegevens van hen in ons bezit zijn", zegt Leen Blijweert van Studio100.

"Het gaat om een aantal lijsten met namen van bekende mensen en contactpersonen, die sowieso wijdverspreid zijn. Wij gebruiken die lijsten om bijvoorbeeld gasten uit te nodigen voor evenementen." Volgens Blijweert staan in geen geval persoonlijke aanmeldgegevens in de databases. "We hebben lijsten met namen, adressen en in sommige gevallen ook e-mailadressen en telefoonnummers. Dat zijn zelfs niet altijd privécontactgegevens."

Hacker vreest voor represailles
Pompiedompiedom heeft de buitgemaakte contactendatabase voorgelegd aan de Nederlandse technologiesite Webwereld. Hij wil Studio 100 zo waarschuwen dat hun gegevens slecht beveiligd zijn, maar vreest ook voor acties omdat hij de beveiligingsproblemen bij het mediahuis aan de kaak stelt. "Als hij werkelijk toegang heeft gekregen tot onze databases, dan heeft hij een misdrijf gepleegd. We onderzoeken de zaak grondig", besluit Blijweert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business