Nieuws

Spanje: Google moet mensen ‘vergeten’

Spanje wil dat Google stopt met het indexeren van negentig burgers. Zij willen niet gevonden kunnen worden via zoekmachines.

De negentig Spanjaarden hebben volgens de New York Times via het Spaanse bureau voor databescherming met een formele klacht aangegeven dat ze niet langer gevonden willen kunnen worden via Google. De Spaanse overheid probeert dat nu via een rechtszaak gedaan te krijgen van Google.

Die laatste is daar, zoals verwacht, geen voorstander van en zegt dat het niet opnemen van bepaalde informatie een slechte zaak is voor de vrijheid van meningsuiting. De zaak kan een belangrijk precedent vormen in de strijd voor meer onlineprivacy.

[related_article id=”158578″]

Recht om vergeten te worden
Onder de negentig mensen zit onder meer een vrouw van middelbare leeftijd die ontdekte dat een bericht over een arrestatie uit haar studententijd eenvoudig kon worden gevonden. Een slachtoffer van huiselijk geweld kon dan weer haar eigen adres eenvoudig terugvinden.

Vicepresident van de Europese Commissie Viviane Reding is alvast te vinden voor het recht om vergeten te worden op het internet. In een speech die ze vorige maand gaf zei ze nog dat ze het recht op vrije meningsuiting belangrijk vindt, maar dat ze niet kan accepteren dat individuen geen zeggenschap hebben over hun gegevens zodra die op het internet belanden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business