Nieuws

Charmeoffensief Windows 8 van start

Dat er volgend jaar een nieuwe Windows verschijnt, staat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast. Om gebruikers alvast warm te maken voor Windows 8, is Microsoft begonnen met een blog die een inkijk geeft in de ontwikkeling van de volgende Windows-versie. Iets gelijkaardig deed het softwarebedrijf al voor de release van Windows 7.

De ‘Building Windows 8’-blog wordt geschreven door het ontwikkelteam van Windows 8, met als voorman Steven Sinofsky. De blog is niet de eerste keer dat Microsoft over de volgende Windows spreekt, maar wel de eerste maal dat het softwarebedrijf systematisch informatie over Windows 8 begint te verspreiden. Veel concreets is er niet over bekend.

Iets dat Sinofsky volmondig toegeeft: “We hebben mensen hun frustratie horen uiten over onze beperkte communicatie betreffende Windows 8. Maar we hebben over de jaren heen lessen geleerd over de gevaren van te praten over features vooraleer we goed weten of we ze kunnen uitvoeren.” Een duidelijke verwijzing naar Windows Vista: aanvankelijk ging die Windows-versies veel meer features bevatten, maar uiteindelijk raakten die nieuwigheden ondanks vele vertragingen niet op tijd klaar. Bij de lancering van Vista kreeg Microsoft dan ook overal te horen dat het besturingssysteem incompleet was.

[related_article id=”161452″]

Mobiel zet de toon
Sinofsky gaat meteen van start met een lang blogartikel over de richting die Microsoft met de nieuwe Windows uit wil. Eigenlijk vertelt hij daarbij niets nieuws. Zo was het al langer geweten dat Windows 8 ook zal draaien op chips met een ARM-architectuur, zoals vaak gebruikt in smartphones en tablets.

De Windows-topman bevestigt dan ook dat de veranderingen in de pc-wereld – richting mobiele toestellen en apps – een belangrijke impuls zijn om Windows te laten evolueren. Het desktop-metafoor geldt niet meer, luidt het, en is het tijd voor forse veranderingen. Het is nog afwachten hoe diep die zullen gaan; in juni toonde Microsoft bijvoorbeeld een nieuwe interface voor Windows 8 die duidelijk geïnspireerd was op de tegelaanpak van Windows Phone 7. Tegelijkertijd lijkt het er op dat de nieuwe interface slechts een laag wordt boven op het traditionele Windows-bureaublad. Al is het nog vroeg dag en kan er nog veel veranderen.

Echt concreter wordt het in september, als Microsoft op de BUILD-conferentie in Anaheim ontwikkelaars uitleg verschaft over de nieuwe mogelijkheden in Windows 8.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business