Nieuws

Imation Defender CD-R

Beschrijfbare cd’s en dvd’s zijn de floppy’s van vandaag. Als je grote bestanden wilt archiveren of versturen, open je een spindle en brand je een schijf. Met Imations Defender CD-R brand je bestanden en versleutel je ze meteen, zodat boosdoeners er niets mee aankunnen.

We testen de cd-r-editie met een capaciteit van grofweg 700 MB. Imation biedt ook dvd- en blu-rayversies, die respectievelijk 4,7 en 25 GB opslagcapaciteit hebben. Die laatste zijn hier pas binnenkort verkrijgbaar. De encryptieschijven hebben een witte bovenkant, zodat je ze kunt beschrijven met een inkjetprinter. Het product beschermt je data met 256 bits AES-encryptie.

De software van Defender werkt samen met alle moderne Windowsversies. Sommige hardware werkt op welk besturingssysteem dan ook. Het voordeel van Defender CD-R is echter dat het goedkoop genoeg is om weg te geven.

Opstartfunctie uitschakelen
Als ‘Automatisch afspelen’ is ingeschakeld, start de Encryptdisc-software automatisch zodra je de schijf in de computer plaatst. Malware als het beruchte Conficker kunnen deze functie echter misbruiken, dus we raden je aan om dit uit te schakelen en het programma handmatig te starten.

Je krijgt nu de vraag een wachtwoord in te geven, plus een beveiligingsvraag met antwoord. Er is geen lijstje met voorgekookte vragen, dus kies iets wat betekenis heeft. Als je het wachtwoord hebt bepaald, kun je bestanden naar het simpele Verkenner-venster slepen. Je kunt dit ook met een dialoogvenster doen, maar de eerste methode is verreweg de eenvoudigste.

Verslepen
Zonder er bij na te denken, slepen we een bestand van 3 GB naar de schijf. In plaats van ons meteen te melden dat er niet genoeg ruimte is, spendeert het programma eerst vijf minuten met het maken van een lokale kopie op de harde schijf.

Niets is definitief tot je op de brandknop drukt. Je moet dan kiezen of je de schijf open wilt laten staan voor meer bestanden of hem wilt afsluiten. Probeer niet te branden met een extern programma of de Windows-functie; die zullen je schijf voorgoed verpesten.

Als een ontvanger je versleutelde schijf laadt en het wachtwoord ingeeft, zal het eerder genoemde Verkenner-venster weer geopend worden. De bestanden naar je harde schijf slepen levert een onversleutelde kopie op. Het proces is erg simpel.

Sessie branden lukt niet
We besluiten onze eerste Defender-schijf niet af te sluiten, om later nog meer bestanden te kunnen toevoegen. De voortgangsbalk blijft echter openstaan en na een paar uur wachten sluiten we het programma maar af via het Taakbeheer. Nu zitten we met een versleutelde schijf die de status ‘incompleet’ draagt.

De schijf lijkt nog altijd te werken, maar we kunnen geen bestanden meer toevoegen. Als we een schijfstation hadden gehad dat alleen kon lezen, hadden we de schijf waarschijnlijk niet meer kunnen gebruiken. Het probleem is het vullen van de capaciteit tot boven de 90 procent. Imation werkt aan een oplossing, maar we raden je voorlopig aan niet boven deze grens te gaan.

Je vindt nog veel meer op je Defender-schijf, waaronder een hulpgids en een snelstartgids. Zonder het wachtwoord in te geven kan iedereen aan de bestandsnamen zien wat je hebt gebrand, dus gebruik geen voor de hand liggende bestandsnamen.

Als je grote bestanden veilig wilt archiveren of verschepen, zijn deze Defender cd-r’s een goede oplossing. Weliswaar iets duurder dan normale schijven, maar er wordt ook niet verwacht dat je ze dagelijks zult gebruiken.

Imation Defender CD-R
Prijs: 2 euro (per stuk) (augustus 2011)

PRO: meegeleverde software versleutelt bestanden eenvoudig; geschikt voor inkjetprintlabels; goedkope beveiliging.
CONTRA: geen waarschuwing voor overcapaciteit; bestandsnamen niet versleuteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business