Een Canadese documentairemaker met een cameraprothese in zijn oog onderzoekt of de realiteit het videospel Deus Ex: Human Revolution benadert. Rob Spence verloor als dertienjarige een oog bij een schietincident met het wapen van zijn grootvader. Door de terugslag van het geweer raakte zijn oog onherstelbaar beschadigd en moest hij met een prothese door het […]

Een Canadese documentairemaker met een cameraprothese in zijn oog onderzoekt of de realiteit het videospel Deus Ex: Human Revolution benadert.

Rob Spence verloor als dertienjarige een oog bij een schietincident met het wapen van zijn grootvader. Door de terugslag van het geweer raakte zijn oog onherstelbaar beschadigd en moest hij met een prothese door het leven.

Livestreaming van je oog
Enkele jaren geleden heeft Spence in samenwerking met een team bevriende ingenieurs een prothese ontwikkeld met een camera die de beelden die hij ziet opneemt en draadloos naar een scherm verstuurt. Sindsdien gaat Rob als Eyeborg door het leven.

Square Enix, de uitgever van het cyborg-computerspel Deux Ex: Human Revolution, nam contact op met Spence om een promotiefilm te maken. Het resultaat is veel meer dan een reclamefilmpje. Spence reisde de wereld rond en sprak met andere cyborgs over de aanpassingen aan hun lichaam.

De tijd van de houten arm- of beenprothese is voorbij, zo blijkt. Armprotheses met een bestuurbare hand maken geamputeerden weer compleet en een knieprothese met microprocessor en motoren maakt het mogelijk om uit zithouding recht te staan of trappen te doen, iets wat met traditionele protheses niet mogelijk is.

Augmented reality
Een ander onderzoek van Spence gaat over augmented reality. De documentairemaker spreekt met de fabrikant van een intelligente helm voor brandweerlui. Op het vizier wordt omgevingsinformatie zoals de temperatuur geprojecteerd.

Indrukwekkend is ook de blinde man die dankzij een proefproject tijdelijk weer kon zien. Er werd een chip ingeplant onder zijn netvlies die de taak van de beschadigde fotoreceptoren overnam. 

Fictie of werkelijkheid?
Een deel van de upgrades die Adam Jensen, het hoofdpersonage uit het spel, aan zijn lichaam heeft laten uitvoeren, zijn nu al in beperkte mate mogelijk. Wat de meer futuristische aanpassingen in het spel betreft, zien Spence en de cyborgs die hij interviewde ze binnen afzienbare tijd ook werkelijkheid worden.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in het videospel Deus Ex: Human Revolution is deze documentaire het bekijken waard. Een waarschuwing voor mensen met een zwakke maag: tussen 00:11 en 00:13 worden beelden van een oogoperatie vertoond.