Nieuws

Bartz noemt Yahoo-top ‘idioten’

Carol Bartz voelt zich na haar ontslag erbijgelapt door Yahoo. Ze noemt de raad van bestuur van het bedrijf doofuses (idioten). Daarmee loopt ze tien miljoen dollar mis.

In een exclusief interview met Fortune neemt de voormalige algemeen directeur van Yahoo geen blad voor de mond. Bartz vertelt onder meer over hoe ze eerder deze week door Roy Bostock, de voorzitter van Yahoos raad van bestuur, in een telefoongesprek werd ontslagen. Dat gesprek was volgens haar niet meer dan een afgelezen briefje dat door een advocaat werd opgesteld.

Bartz heeft een duidelijke mening over de raad van bestuur die haar ontsloeg. De reden was dat Yahoo niet de resultaten haalde die het verwachtte, al heeft ze daar zelf haar bedenkingen bij. “De raad was zo bang om over te komen als slechtste raad ter wereld. Nu proberen ze aan te tonen dat ze niet de idioten zijn die ze zijn.”

Het interview met Fortune bevat nog meer sappige quotes, zoals het veelzeggende “They fucked me over” (ze hebben me genaaid). Maar Bartz gaat ook inhoudelijk de strijd aan. Ze heeft de kosten van het bedrijf verlaagd en de winstmarge verbeterd, zegt ze. Maar ze slaagde er niet in om de omzet te verhogen op een moment dat het bedrijf marktaandeel verloor aan Facebook en Google.

“Ze [de leden van de raad van bestuur] wilden meer omzet, ook al werd hun gezegd dat dit er niet zou komen voor 2012”, zegt Bartz.

Tien miljoen dollar
Het is niet de gewoonte dat voormalige CEO’s zo fel uithalen naar hun ex-werkgever. Meestal blijven de harde woorden binnenskamers, al heeft dat vaak te maken met een spreekverbod.

Ook hierin lijkt Bartz vrij ver te gaan. In een nieuw bericht van Fortune staat te lezen dat Bartz een non-disparagement-clausule had in haar contract, een verbod om negatieve dingen te zeggen over het bedrijf. Normaal zou ze recht hebben op een ontslagvergoeding van tien miljoen dollar, maar die loopt ze nu mis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business