Nieuws

Netwerk hulpdiensten makkelijk afluisterbaar

Het Astrid-netwerk dat de hulpdiensten in België gebruiken is niet versleuteld. Daarom is het makkelijk af te luisteren.

Het netwerk wordt onder meer gebruikt door de politie, brandweer en ziekenwagens en werd in 1998 opgericht. Maar Datanews ontdekte dat de communicatie zonder veel moeite kan worden afgeluisterd.

Een scanner die je in Nederland vrij kan kopen zou in combinatie met een laptop en openbronsoftware volstaan. Datanews kon de informatie vinden op gespecialiseerde fora en krijgt bij de politie bevestiging van het probleem.

Wel beveiligbaar
Technisch is het perfect mogelijk om het netwerk te versleutelen. Zo zeggen bronnen aan het blad dat er recent werd beslist om dit toch te activeren, maar dit is vandaag nog niet van toepassing. Wel is er authenticatie nodig om zelf te kunnen communiceren over het netwerk. Afluisteren kan, maar zelf boodschappen verspreiden is dus minder evident.

Astrid  staat voor All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching en is voor 61 procent in handen van de federale overheid. De overige 31 procent is van de Gemeentelijke Holding, maar die zou van het netwerk af willen.

Verboden
De onthulling betekent niet dat je de hulpdiensten zomaar mag bespioneren. Dat een netwerk onbeveiligd is, betekent nog niet dat je het zonder toestemming mag gebruiken. Net zoals bij een wifinetwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business