Nieuws

Preview: Microsoft Windows Phone 7 Mango

Wie denkt dat de strijd om de mobiele apparaten gaat tussen iOS van Apple en Android van Google, houdt geen rekening met Microsoft.

Niet alleen kwam de softwarereus met veel geld over de brug om Nokia te laten overstappen op Windows Phone 7, met de Mango-update van dit OS hijst het zich qua gebruiksgemak en mogelijkheden naar minstens hetzelfde niveau als de grote concurrenten.

Mango is een gratis update voor Windows Phone 7 die eind dit jaar moet verschijnen en die niet alleen honderden nieuwigheden en verbeteringen bevat, maar eindelijk ook in het Nederlands beschikbaar is. Alleen heb je daarvoor wel een nieuwe smartphone nodig, want de bestaande toestellen met Engelstalige software kunnen niet volledig geüpgraded worden naar onze taal.

[related_article id=”161452″]

Aan de slag
We testen een developer build van Mango op de Samsung Focus. Het OS en de interface van Mango leggen de focus volledig op activiteiten (mensen, foto"s, muziek), terwijl iOS en Android zich eerder concentreren op apps. Microsoft stopte dan ook heel wat functionaliteit standaard in Windows Phone.

Onze favoriete nieuwe functie is de mogelijkheid om contactpersonen in te delen in groepen. Naast de reguliere contacten zijn immers ook je Twitter- en Facebookcontacten geïntegreerd in de adreslijst, waardoor de vele nieuwslijsten al snel chaos kunnen veroorzaken. De oplossing van Mango is een familiegroep aanmaken en vervolgens alleen de statusupdates en fotoalbums van die groep bekijken.

Hetzelfde geldt voor collega"s en vrienden. Deze indeling stelt je niet alleen in staat om privé en werk gescheiden te houden, maar zorgt er ook voor dat je makkelijk de meest relevante informatie op het juiste moment naar boven haalt.

De integratie van sociale media gaat nog verder: na het nemen van een foto worden gezichten automatisch getagd en vervolgens geüpload naar Facebook. En vanuit de fotogalerij heb je even snel toegang tot de albums van je Facebookvrienden als je eigen fotocollectie.

Nieuw: Tiles
Interactieve tegels zijn eveneens nieuw in Mango. Ze bieden de mogelijkheid om apps niet alleen informatie te laten pushen naar de gebruiker, maar ook om ze slimmer te laten inspelen op actuele gebeurtenissen. Een voorbeeld: je krijgt de waarschuwing dat je je vlucht gaat missen, en dit op basis van je agenda, je actuele locatie en de beschikbare verkeersinformatie.

Deze vorm van inter-appcommunicatie is wel afhankelijk van de app-ontwikkelaar, en het aantal toepassingen is voorlopig op één hand te tellen. Feit blijft dat je smartphone een stuk slimmer kan worden dan nu het geval is.

Andere verbeteringen in Mango zijn geavanceerde multitasking – zelfs een 3D-spel pauzeren blijkt geen impact te hebben op de prestaties van het OS en andere apps – en het feit dat schermen eindelijk meedraaien wanneer je de smartphone horizontaal houdt.

De kaarten-app en de hoofdmenu"s blijven echter koppig vasthouden aan de portretmodus. Ook Xbox Live en Office zijn sterk verweven in Mango en de laatste kan nu verbinden met de online-hardeschijf van Skydrive.

Dat alles wil echter niet zeggen dat Microsoft er al is. De integratie van Twitter ontbreekt nog, en sommige diensten zoals Local Scout voor het opsnorren van lokale bezienswaardigheden zijn alleen voor de VS relevant.

Iets anders waar we twijfels over hebben is Internet Explorer 9, dat in deze vorm (nog) geen Flash ondersteunt en op de huidige hardware van Windows Phone-toestellen niet sneller is dan de Android-webbrowser op een dualcore-smartphone zoals de Galaxy S II.

Deze versie van Windows Phone 7 is mooier, aangenamer en handiger om te gebruiken dan Android, en in veel opzichten overtreft het zelfs iOS. Goede punten dus voor Microsoft, al hopen we tegelijkertijd dat de smartphones zelf talrijker en aantrekkelijker zullen worden, want ook dat blijft een vereiste om succesvol te zijn in deze markt.

Microsoft Windows Phone 7 Mango
Prijs: gratis upgrade (september 2011)

PRO: gemakkelijk en gebruiksvriendelijk; diepgaande integratie Facebook; multitasking; fraaie interface.
CONTRA: IE9 niet de snelste.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business