Nieuws

Sony heeft projector met 4K-resolutie

Een nieuwe projector van Sony produceert ultragrote beelden met een resolutie van 4.096 x 2.160 pixels. Hou wel rekening met een ultragroot prijskaartje.

Op de Cedia-beurs in Indianapolis introduceerde Sony de VPL-VW1000ES. Deze 4K-projector gebruikt Sony’s SXRD-technologie en projecteert niet minder dan tweeduizend ansilumen op het scherm met een contrast van 1.000.000:1. Daarmee moet hij vlotjes een 200-inchscherm vullen.

De projector beschikt uiteraard over een upscaler om al je SD- of Full HD-video naar 4K-pracht te schalen, want veel echte 4K-content is er niet. Ook 3D-video kan naar 4K geschaald worden, en de projector beschikt over een ingebouwde IR-transmitter voor actieve brillen. Dit topmodel beschikt uiteraard over allerlei installatieopties zoals een 12V-trigger, een gemotoriseerde 2.1-zoom, controle via RS-232 én via IP.

Nog niet bijster veel 4K-materiaal
Het is een prachtig stuk technologie, maar op 4K-content is het wel nog even wachten. Op YouTube zijn amper vijf filmpjes in deze waanzinnige resolutie te vinden. De projector lijkt ons dan ook meer geschikt om de buren voor eens en voor altijd het zwijgen op te leggen over wie nu eigenlijk de grootste heeft. Je moet dan wel tegen het prijskaartje kunnen; er wordt gesproken van 25.000 Amerikaanse dollars. Pas in de winter kun je naar de winkel hollen om hem op te halen.

Andere projector op IFA
Op de IFA-beurs in Berlijn onthulde Sony overigens ook de nieuwe Full HD VPL-VW95ES. Deze opvolger van de VPL-VW90ES biedt dankzij een dynamisch lampcontrolesysteem een verbeterde 3D-weergave. Met zijn helderheid van duizend ansilumen en 150.000:1-contrast kan hij ongetwijfeld uitstekende beelden produceren, maar de specificaties verbleken toch licht bij die van de VPL-VW1000ES van hierboven.

De prijs van de VPL-VW95ES is wel heel wat beter verteerbaar: 5.500 euro. Daarmee is hij overigens 1.000 euro goedkoper dan zijn voorganger. De VPL-VW95ES zal verkrijgbaar zijn tegen het einde van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business