Nieuws

Piratenpartij entert Berlijns parlement

Voor het eerst is een piratenpartij erin geslaagd in een staatsparlement te zetelen. Bij de deelstaatverkiezingen van Berlijn boekt de Duitse Piratenpartei een enorme overwinning. Ze haalt bijna 9% van de stemmen, genoeg voor vijftien zetels.

De in 2006 opgerichte partij heeft al enkele grote successen op haar palmares, ondanks haar nog jonge bestaan. Eerder had de partij al vijftig verkozen leden verspreid door heel Duitsland. Maar deze nieuwe overwinning overschaduwt alle andere.

De partij kreeg de meeste stemmen van jongeren. 15% van de mensen jonger dan dertig jaar stemde voor de piraten. Maar ook zestigplussers stemden voor de partij.

Nu wel betaald werk
Redacteurs van de website TorrentFreak vroegen partijvoorzitter Sebastian Nerz wat dit succes betekent. Hij zegt dat de partij nu een grotere kans heeft haar doel te halen, dankzij een toename van fondsen en invloed.

“Momenteel heeft de Duitse piratenpartij geen mensen in loondienst”, zegt Nerz. “Iedereen die voor de partij werkt, doet dat onbezoldigd. Daartegenover staat dat parlementsleden betaald worden voor hun werk. Ook krijgen ze staatsgeld om assistenten en collega’s te betalen. Daardoor kunnen enkele piraten voltijds voor de partij werken, waardoor we meer werk zullen kunnen verzetten."

Een tweede belangrijk voordeel voor Nerz is dat burgers en de media partijen die in het parlement zetelen serieuzer nemen. "Ik heb dikwijls gehoord dat ‘mijn’ partij niet relevant is omdat we geen parlementsleden hebben. Na de verkiezingen van dit weekend komt daar hopelijk verandering in.”

Protest tegen internetwet
De partij hoopt dat haar bekendheid nu meer leden en werkkrachten aantrekt. Als hij het over de partij-idealen heeft, is Nerz bovendien erg duidelijk: ze willen zo transparant mogelijk zijn, de privacy van burgers beschermen, patenten afschaffen en de groeiende macht van auteursrechtenorganisaties drastisch beperken.

De partij stond bovendien erg vijandig tegenover de Zugangserschwerungsgesetz: de wet die toegang tot websites met kinderporno wil bemoeilijken of zelfs verbieden. President Horst Köhler weigerde deze wet al te ondertekenen in november 2009. De wet trad dus nooit in werking, en het kabinet Merkel II antwoordde eerder dit jaar op de groeiende kritiek door de wet af te schaffen.

“We zullen aantonen dat het mogelijk is politiek transparant aan te pakken. Traditionele politiek is doorgaans verboden terrein; vergaderingen worden achter gesloten deuren gehouden, agenda’s en protocols blijven geheim”, vertelt Nerz.

“Wij zullen aantonen dat het mogelijk is om de burger open en naar waarheid te informeren over wat er gaande is, welke alternatieven er zijn en waarom we precies een bepaalde weg inslaan. We zullen aantonen dat de burger wel degelijk betrokken kan worden bij de zoektocht naar de juiste weg. Waarom vraag je de mening van de burger niet alvorens een beslissing te nemen? Het is het proberen waard.”

Eén ding is zeker: de partij boekt een enorme overwinning. Als gevolg daarvan zal het Berlijnse parlement de frisse wind niet kunnen ontkennen die uit de richting van de meest technologievriendelijke en privacybeschermende partij komt. Alle Berlijnse kandidaten staan te springen om aan het werk te gaan, volgens hun voorzitter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business