Nikon heeft zijn langverwachte compacte systeemcamera voorgesteld. Het gloednieuwe Nikon 1 System is gebouwd rond een sensor die Nikon ‘CX’ noemt. Die sensor is kleiner (13.2mm x 8.8mm) dan die in de reflexcamera’s van Nikon en de compacte systeemcamera’s van Olympus, Panasonic, Sony en Samsung. Maar hij is wel groter dan de sensor die je […]

Advertentie

Nikon heeft zijn langverwachte compacte systeemcamera voorgesteld. Het gloednieuwe Nikon 1 System is gebouwd rond een sensor die Nikon ‘CX’ noemt.

Die sensor is kleiner (13.2mm x 8.8mm) dan die in de reflexcamera’s van Nikon en de compacte systeemcamera’s van Olympus, Panasonic, Sony en Samsung. Maar hij is wel groter dan de sensor die je in compactcamera’s vindt.

Er komen meteen twee camera’s op de markt. De V1 heeft een CX-sensor met 10 megapixel, waarmee hij ook kan filmen in Full HD (1080i60). Het toestel heeft een aluminium behuizing en bevat boven het lcd-scherm van 3 inch ook een elektronische zoeker. Er is een accessoirepoort voor de aansluiting van de SB-N5-miniflitser of een GPS-unit. De V1-kit met 10-30mm-lens (27-81mm-equivalent) gaat 799 euro kosten en is vanaf 20 oktober te koop.

 

Nikons nieuwe J1-serie
De verschillende kleuren van de nieuwe Nikon J1-serie

De J1 is een compacter en goedkoper model, met dezelfde sensor en videomogelijkheden. Hij mist echter de elektronische zoeker en de accessoirepoort, en is uit kunststof vervaardigd. De kit met 10-30mm (27-81mm-equivalent) wordt ook op 20 oktober verwacht en zal 549 euro kosten.

Nikons nieuwe V1, in wit en zwart
De Nikon V1 wordt verkrijgbaar in het wit en in het zwart

Vier lenzen
Het Nikon 1 System debuteert met vier lenzen die ontworpen zijn voor het formaat. De kitlens is een VR 10-30mm F3.5-5.6 met beeldstabilisatie; deze geeft een equivalente beeldhoek van 27-81mm in kleinbeeld. Verder is er een Nikkor VR 30-110mm F3.8 -5,6 lens, die een equivalent bereik van 81-297mm geeft. De derde is een lichtsterk pancake-objectief, de Nikkor 10mm F2.8, met een 27mm-equivalent. Er volgt nog een Nikkor VR 10-100mm f/4.5-5.6 (27-270mm-equivalent) powerzoomlens, de soepele zoommotor hiervoor is speciaal bedoeld voor video-opname. Een adapter voor Nikon F-mount-lenzen is aangekondigd.

De keuze die Nikon maakt voor een kleinere sensor is opmerkelijk. Enerzijds biedt dit de mogelijkheid om de camera en de lenzen compacter te maken dan reflex- of systeemcamera’s met grotere beeldsensor. Anderzijds betekent een kleinere sensor minder lichtopbrengst en dus meer ruis bij hogere gevoeligheden. Allicht de reden dat het normale gevoeligheidsbereik van de V1 en J1 beperkt is tot ISO 3.200.

Het wordt wachten op de eerste tests om te beoordelen welke beeldkwaliteit Nikon uit deze sensor weet te halen.

Update 12.00 uur:
Europese prijzen toegevoegd

Advertentie