Dropbox is een vertrouwde oplossing voor het synchroniseren van bestanden over verschillende computers. Maar we zijn altijd op zoek naar iets beters. Kan SugarSync de fakkel overnemen? Voor het online bewaren van bestanden en synchroniseren naar andere computers zijn er diensten in alle soorten en maten. SugarSync is een van de meest uitgebreide die we […]


Dropbox is een vertrouwde oplossing voor het synchroniseren van bestanden over verschillende computers. Maar we zijn altijd op zoek naar iets beters. Kan SugarSync de fakkel overnemen?

Voor het online bewaren van bestanden en synchroniseren naar andere computers zijn er diensten in alle soorten en maten. SugarSync is een van de meest uitgebreide die we tot nu toe zagen. Je moet eerst de applicatie voor Mac of Windows downloaden en jezelf registreren. Wij proberen de gratis versie uit, die 5 GB online opslag biedt, maar je kunt ook een maand lang de aantrekkelijk geprijsde betaalformules testen.

Reservekopieën op het internet
SugarSync doet in eerste instantie dienst als online back-upclient. Je kiest mappen waarvan je een reservekopie wilt op alle computers waarop je de client hebt geïnstalleerd, waarna de toepassing ze uploadt en de wijzigingen bijhoudt. Als je wilt dat een map op computer 1 ook met computer 2, 3 of 4 wordt gesynchroniseerd, moet je dat instellen via een apart menu.


Net als bij Dropbox heeft SugarSync ook een speciale map die automatisch bestanden synchroniseert naar elk aangesloten toestel. Deze Magic Briefcase-map wordt automatisch toegevoegd aan Mijn Documenten van Windows en is meer bedoeld voor dagelijks gebruik.

We voegen vanaf meerdere computers mappen toe aan zowel de back-uprij als de Magic Briefcase, maar zijn niet erg te spreken over de uploadsnelheid. We zien tijdens de test bovendien meerdere keren dat de dienst de synchronisatie slechts gedeeltelijk uitvoert, wat rampen kan veroorzaken.

Uitgebreide webinterface
Naast zijn hybride opslagmodel heeft SugarSync een webinterface met een hele reeks extra’s die de concurrentie het nakijken geeft. Allereerst kun je via de Java-applicatie WebSync Word-documenten of pdf-bestanden bewerken en opslaan op een computer zonder SugarSync, zonder ze daarvoor eerst te moeten downloaden en weer te uploaden.

Er zijn uitgebreide mogelijkheden om bestanden en mappen te delen, maar een van de leukste functies is toch wel de mogelijkheid om geüploade muziek rechtstreeks vanuit de applicatie af te spelen.

SugarSync heeft ten slotte een handvol mobiele applicaties paraat, die een stuk volwassener zijn dan bij vergelijkbare diensten. De mogelijkheden wisselen van platform tot platform, dus is het goed om op voorhand te zien of SugarSync wel zo nuttig is voor jouw smartphone.

Zo kun je in Android mappen op je SD-kaart synchroniseren met de cloud. Alle apps kunnen wel genomen foto’s direct naar SugarSync sturen, al moet je dan wel vanuit de app fotograferen. Daardoor kunnen we bij de Symbian-app de flitser van onze Nokia N8 niet gebruiken. Het uploaden via wifi verloopt bovendien uiterst traag.

Fotogalerij
Geüploade foto’s vanaf de computer of smartphone worden trouwens apart weergegeven in een handige fotogalerij, van waaruit je afbeeldingen direct kunt publiceren op je Facebook-muur.

Op beveiligingsgebied presteert SugarSync niet al te best, omdat het je bestanden pas versleutelt na aankomst op de server. Terwijl bijvoorbeeld AVG LiveKive dat doet voor ze naar de cloud vertrekken. Bij SugarSync zijn bestanden onderweg te onderscheppen, waardoor ze er in theorie toegang tot krijgen.

Omdat SugarSync meer gratis opslag biedt dan Dropbox en veel meer mogelijkheden heeft, zou het in principe een beter alternatief moeten zijn. Door zijn wisselende prestaties en gebrekkige beveiliging houden we ons definitieve oordeel nog even in beraad, maar we raden je zeker aan om het eens uit te proberen.

SugarSync
Prijs: gratis (5 GB opslag) (september 2011)

PRO: mobiele apps voor alle populaire platformen; veel gratis opslag; gunstig geprijsd; muziek afspelen in webinterface; veel opties.
CONTRA: gebrekkig beveiligingsmodel; handmatig verwijderen; soms haperende synchronisatie; foto’s synchroniseren vanaf smartphone gaat langzaam.